Čtvrtý a pátý stupeň autonomního řízení v Teslách je podle Elona Muska na dosah

1
Čtvrtý a pátý stupeň autonomního řízení v Teslách je podle Elona Muska na dosah
Fotografie: Tesla
  • Automobily Tesla v současnosti zvládají druhou úroveň autonomního řízení
  • Elon Musk se ve svém tweetu odkazuje na testování čtvrté a páté úrovně autonomního řízení

Excentrický zakladatel společnosti Tesla je známý svými odvážnými projevy a nekonvenčním chováním, které dělí společnost na ty, kteří jeho výrokům věří, a na ty, kteří jej považují tak trochu za blázna a snílka s příliš vysokými ambicemi. Tentokrát se Elon Musk vyjádřil skrze svůj twitterový účet, kde uvedl: „Právě testujeme implementaci semaforů, dopravního značení a kruhových objezdů v našem softwaru. Vaše Tesla bude brzy schopná dopravit vás z domácí garáže až do práce bez potřeby interakce.

Tesla Model 3
Nejnovější Tesla Model 3

Elon Musk tak odkazoval na čtvrtou a pátou úroveň autonomního řízení, které představují nejpokročilejší stupeň autonomního řízení vůbec. O tom, jak jednotlivé úrovně fungují, si můžete přečíst v našem podrobném listopadovém článku.

Automobily Tesla v současnosti ovládají druhou úroveň, která pochopitelně vyžaduje, aby byl řidič připraven převzít řízení, kdykoliv ho o to automobil požádá. Kromě technologické náročnosti k vytvoření vozidla, které by splňovalo čtvrtou i pátou úroveň autonomního řízení, je zde také legislativní stránka, která představuje možná ještě větší překážku než technologie, které jsou ve svém vývoji mnohonásobně pružnější. Jak moc byl Muskův tweet blízký realitě se snad dozvíme již brzy.

Diskuze ke článku
Danny Czech
Danny Czech
Já v tom přeloženém tweetu nevidím jedinou zmínku o tom, že jde o implementaci autonomie 4. a 5. úrovně. Tady jde stále o 2. až 3. úroveň. V tweetu totiž není nic o tom, že by řidič nemusel dohlížet na průběh jízdy. Což je právě předpoklad pro autonomii 4. a 5. úrovně. Pouze napsal, že vůz bude umět navigovat i mimo dálnice.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze