Musk slíbil robotaxi Tesla už na letošek. Ne všichni tomu věří

9
Musk slíbil robotaxi Tesla už na letošek. Ne všichni tomu věří
Fotografie: Tesla
  • Akcie Tesly se propadly po oznámení, že Elon Musk smetl ze stolu projekt levné Tesly
  • Šéf automobilky nejdříve zprávu dementoval a pak vytáhl trumf
  • Autonomní taxi představí už letos v srpnu

Málokterá společnost je tak ekonomicky závislá na názorech makléřů z Wall Street, jako Tesla. Ti také okamžitě zareagovali na Muskovo zatím neoficiální rozhodnutí zastavit přípravu malé dostupné Tesly a akcie automobilky se vydaly na rychlý sestup. Nepomohlo ani, když Elon Musk na své síti X dementoval zprávu, kterou přinesl Reuters, stručným přípisem „Reuters lže“. Proto ještě ten samý den, o něco později, po uzavření burzy, se rozhodl použít mnohem silnější kalibr. Oznámil totiž, že už letos 8. srpna představí své nové robotaxi (nebo Robotaxi?). Investoři tomu zjevně uvěřili, protože v pondělí začaly akcie opět růst, i když propad z minulého týdne zatím nevyrovnaly.

Na první pohled se tedy zdá, že si Musk koupil dalšího minimálně půl roku času. Problém je v tom, že Muskovým slibům věří čím dál méně investorů a zřejmě se blíží doba, kdy mezi nimi převáží skeptici. Jaké to bude mít pro Teslu následky, netřeba zdůrazňovat. Autoblog zveřejnil rozbor, v němž se reportéři Yahoo! Finance vyptali několika finančních analytiků a zjistil, že jejich odhady se liší od totálního propadu, přes mírný růst, až po frenetický úspěch nového projektu. Nejoptimističtější odhady totiž hovoří o tržbách z autonomních vozů v řádech desítek bilionů dolarů. Jenže Musk slibuje plně autonomní jízdu napřesrok už od roku 2019. Jasněji každopádně bude po 8. srpnu.


Diskuze ke článku
Randula Libor
Randula Libor
Já pořád nechápu, proč jste na fdrive tak skeptičtí vůči Elonovi. Když vám Das photoshop ukáže rendery auta nebo polofunkční koncept, můžete se z toho zbláznit. Kdyby Tesla neuvolnila kdysi svoje patenty, tak by EV nebyly dnes tak vyspělý... Fakt se nad sebou zamyslete. Vždycky se snažíte Teslu nějak pošpinit. Naposledy jsem si to všiml, když pan Pultzner testoval spotřebu modelu 3 na dálnici. Spotřeba se mu zdála příliš nízká, tak to ještě otočil jednou proti větru. Evidentně se nemohl smířit s tím, že Tesla bere půlku, co jeho starej e-tron
Josef L
Josef L
Autonomní taxi už letos? To bude asi jezdit po kolejích....
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 9. 4. 11:19
Elon, myslím si, díky prohlášení které dělal, vytvářel opravdu šílený tlak "do" Tesly, která asi makala víc než druzí (nechtěl bych tam pracovat), možná se taky pouštěla až na hranice, kam ostatní nechtěli, taky se tam pak spálila, ale všechno má své limity a nejspíš na ty limitiy už došli.
Uvidíme, co je čeká v příštích letech. Pokud se však potvrdí odstavení Tesly "2", bude Tesla bydlet ve vodách prémie, kde bude taky brzy dohnána, protože aura elektrického pohonu zevšední, bude normální jak u BMW nebo Mercedesu. Ale určitě tím získali čas, protože rozjet masovou výrobu levného vozu, který by nemusel po finanční stránce uspět, by je mohla sakra rychle dostat ke špatným finančím číslům. A robo-taxi (z velké části software), nepřináší asi takové riziko a nízkou marži, jako levný výrobek, dostupné EV pro masy. Musíme pak poděkovat, až se to někomu povede namísto Tesly. Snad se to povede i někomu v Evropně v dohledné době.
Martin Lacina
Martin Lacina
Popravde hned jak vysla zprava, ze Musk zrusil projekt levneho auta tak mi bylo jasne, ze uz je zase presvedceny, ze je jejich robotaxi za dvermi a timto rozhodnutim a naslednym prohlasenim s pevnym datem v srpnu opet rozehrava drama, po kterych tak prahne, a opet hraje vabank jak on to ma rad.

Ja se tedy priklanim spise ke skeptickemu nazoru, ze se tentokrat spali.
I kdyz se jim to podari (jakoze nakonec podari, i kdyby to nebylo dodelane, coz nebude ani za dalsich par let) vypustit na svet, tak po par nehodach, ktere jsou nevyhnutelne mu to zakazou provozovat a to se budou teprve akcie hroutit.

No snad se pletu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze