Elektromobil na dojíždění do práce? Více jak polovině lidem by se to líbilo

6
Elektromobil na dojíždění do práce? Více jak polovině lidem by se to líbilo
  • Jde o výsledek průzkumu, který si nechal zpracovat Volkswagen Financial Services
  • Do práce dle statistik dojíždí každý druhý 15–30 minut
  • Více jak polovina cestuje vlastním automobilem, jen 6 procent dotázaných má auto služební
  • Více jak polovina lidí přemýšlí o nákupu elektromobilu v horizontu deseti let

Elektromobil na dojíždění do práce? Ano nebo ne? To je otázka. Volkswagen Financial Services si nechal udělat průzkum, zda by si lidé pořídili na dojíždění do práce auto poháněné na elektřinu. A jaký byl tedy výsledek?

Nejdříve si pojďme říci, že podle průzkumu každý druhý dojíždí do práce 15–30 minut, což v kombinaci s ranní dopravní špičkou odpovídá zhruba 20 ujetým kilometrům. Podle slov by si 89 procent dotázaných na své cesty do práce elektromobil pořídilo. Dalším zajímavým faktem je, že 56 procent lidí si údajně do deseti let elektromobil plánuje koupit.


Plácat po zádech se můžeme minimálně za to, že dojezdové časy Čechů do práce jsou pod světovým průměrem. Ten činí hodinu a devět minut.

Češi se vyznačují nízkou pracovní mobilitou, a to nejen ve formě stěhování za prací, ale i dojížděním,“ vysvětluje Lukáš Cankař, ředitel marketingu a retailového prodeje ve Volkswagen Financial Services. „Jen 4 % by byla ochotná se za prací přestěhovat, stejné procento by dojíždělo dál než 50 km.“

Je vám asi jasné, že většina lidí do práce dojíždí autem. A to jak svým soukromým (53 %), tak firemním (6 %). Naopak ve světě roste popularita carsharingu. „Například ve Francii se do práce svezou jedním vozem kolegové nebo sousedé, u nás tento systém využívá 14 % populace a drtivá většina jezdí sama, popř. s někým z rodiny,“ doplňuje Cankař a dodává: „Z ekologického hlediska je ale velmi potěšující, že by 89 % respondentům stačilo do práce elektroauto.“

Průzkum byl realizován v listopadu 2017 prostřednictvím online nástroje Instant Research. Zúčastnilo se jej 525 respondentů z českých domácností, které vlastní osobní automobil.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
SAM
Mně by se elektroauto taky líbilo, kdyby stálo jako Dacia Sandero. Na nákup do Kauflandu by mně stačilo.
Ajo
Docela by mě zajímalo, jak a kde by chtělo těch 56% respondentů své elektrické vehikly nabíjet. Ve Finsku tvoří elektromobily nějakých 6% a už ruší pobídky (dotace) na jejich nákup, protože naprosto nestíhá dobíjecí infrastruktura... lidé kteří vlastní dům s garáží a mohou nabíjet v klidu doma určitě netvoří 56% populace.
ali
Škoda, že není napsaná spotřeba elektromobilu, převedená na kilometr a srovnaná s jinými palivy. Pak by se měl dělat průzkum. Asi by dopadl jinak...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze