Další elektromobil na Měsíci. Opět od GM

Další elektromobil na Měsíci. Opět od GM
Fotografie: Lockheed Martin
  • General Motors se podílí na vývoji nového lunárního vozidla
  • Spolupracuje s leteckou firmou Lockheed Martin
  • Projet po Měsíci by se mělo už v roce 2024

Žádné SUV, MPV ani PHEV, ale LTV. Tato zkratka značí Lunární terénní vozidlo, samozřejmě anglicky, ale se stejnými iniciálami. A co si pod tím máme představit? Nedávno jsme vám připomněli nejdražší elektromobil všech dob, vesmírné vozidlo Lunar Rover za 4,3 miliardy korun. Ten oficiálně dosahoval maximální rychlosti 13 km/h a jeho praktický dojezd nepřesáhl 7,6 km. Tento skvost stále stojí zaparkovaný na povrchu Měsíce, kde od roku 1971 nikdo z lidí nebyl. Sice to nebyl přímo výrobek GM, avšak automobilka dodala řadu důležitých komponentů, mj. pojezd.

Jenže provoz na měsíčním povrchu brzy zhoustne. Aliance dvou průmyslových gigantů, GM a letecké firmy Lockheed Martin se zkušenostmi se stavbou kosmických lodí, totiž sestavila a představila první z celé řady plánovaných lunochodů LTV pro program vesmírné agentury NASA, nazvaný Artemis podle bohyně Měsíce. Ten vznikl v roce 2017 a má za úkol obnovit pilotované lety na Měsíc plus ve vzdálenější budoucnosti i bezpečně dovézt člověka na Mars. Na Měsíc by se mělo začít létat v roce 2024 (na palubě bude vůbec poprvé žena) a protože tam zřejmě bude vybudováno zázemí (slova kolonizace se oficiálně těžko dočkáme), bude potřeba zajistit logistickou podporu. A to je právě úkol pro vozidla LTV, která mají po Měsíci vozit lidi i náklad, a to i na komerční bázi.

Práce na prvním z nich byly právě oficiálně oznámeny. Bez dalších technických podrobností, na které si jistě brousí zuby čínští taikonauti. Avšak dozvěděli jsme se, že poslouží stejným účelům, jako první Lunar Rover, čímž mu vlastně vzdá poctu. Není ani vyloučená nějaká ta společná fotografie přímo na Měsíci. Jenže novodobé LTV toho musí předvést za peníze, investované do vývoje, mnohem, mnohem více. Konkrétně odvézt mnohem více nákladu podstatně dále. Ideálně až na měsíční jižní pól, po jehož podrobném osobním prozkoumání prahnou vědci už téměř odnepaměti. Počítá se i s nasazením autonomních vozidel, zajišťujících převozy břemen i lidí na větší vzdálenosti. Že by GM už nestačil pozemský trh?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze