Honda si pro svůj příští elektromobil vypůjčí techniku od GM

Honda si pro svůj příští elektromobil vypůjčí techniku od GM
Fotografie: Honda
  • Honda začne za dva roky v USA prodávat nejméně dva nové elektromobily
  • Dosud ale nemá vyvinutou vlastní elektrickou platformu
  • Pro jeden z nich už bylo vybráno i jméno

Honda dosud nemá hotovou platformu pro větší elektromobily. Jenže trh nečeká, a tak si vypomůže dočasnou spoluprací s GM. Konkrétně pro svůj příští elektrický model, středně velký elektrický crossover, který by měl přijít na trh jako modelový rok 2024, tedy s největší pravděpodobností zhruba za dva roky. Vůz tedy nebude mít technicky nic společného s již vyráběným městským elektromobilem Honda e, kompletní pojezd včetně elektrického pohonu, baterií a řídicí i výkonové elektroniky ponese značku GM Ultium. Zároveň, nebo krátce poté, přijde na svět i elektrická Acura, větší než Honda, postavená na stejné technice. Honda vyvine karoserii i interiér, zbytek bude na partnerovi.

Prologue by se podle https://insideevs.com/news/516850/honda-prologue-ev-gm-platform/ měl stát masově prodávaným modelem (na rozdíl od Hondy e) a v amerických prodejích by měl překonat i úspěšný Passport. Těch se, pro představu, loni prodalo 40 000. Honda už vybrala už i jméno pro nový model – Prologue. Bude to symbolika pro nový počátek, po němž budou i Hondy jezdit na elektřinu. Zatím není docela jasné, kde se bude vyrábět, ale ve hře je mexický závod, do nějž GM investuje miliardu dolarů pro přípravu výroby elektrických aut. Acura bude vznikat ve stejném závodě jako Cadillac Lyriq ve Spring Hill v Tennessee.

Mělo by jít opravdu jen o přechodné řešení. Vlastní elektrická platforma by měla být hotová ještě v průběhu aktuální dekády a další elektrické Hondy už tedy zřejmě vzniknou na ní. Je také pravděpodobné, že se v Evropě s modely, postavenými na základech GM Ultium, vůbec nesetkáme, přinejmenším v podobě oficiálního dovozu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze