Dálnici mezi Mnichovem a Norimberkem již brázdí autonomní kamiony

9
Dálnici mezi Mnichovem a Norimberkem již brázdí autonomní kamiony
  • Na dálnici A9 vyjely autonomní kamiony společnosti Schenker
  • Jedná se o první test v běžném provozu na světě

Kolona kamionů značky MAN, které jsou autonomně řízeny, má ušetřit palivo a jet rychleji. Řidič je pouze v prvním voze. Od srpna jezdí třikrát denně mezi bavorskými městy s nákladem. Nákladní automobily Schenkeru, což je dceřiná firma Deutsche Bahn, jezdí v současné době na dálnici A9 mezi Mnichovem a Norimberkem. Jedná se o první využití nákladních automobilů, které jsou počítačem propojeny do kolony.

Tamní ministr dopravy Scheuer prohlásil, že takové řešení nákladní dopravy je bezpečnější, efektivnější a ekologičtější. Německo tak podle jeho slov přináší na současné silnice technologie zítřka. Německá vláda podpořila projekt dvěma miliony eur (52 milionů korun). Jedná se o takzvanou metodu platooningu, kdy jsou auta seskupována do jízdních čet, aby se ušetřily náklady na provoz.

Tímto projektem rozšiřujeme průkopnickou roli v oblasti autonomního a propojeného řízení,“ říká Sabina Jeschkeová, jež je v Deutsche Bahn zodpovědná za digitalizaci a nové technologie. Z bezpečnostních důvodů je řidič i v dalších vozech, aby mohl zasáhnout v případě potřeby. Kolona zabírá méně prostoru na dálnici, stačí 15metrový rozestup. Díky tomu je spotřeba druhého kamiony nižší o deset procent, což znamená asi tři litry nafty na sto kilometrů. Rychlost a směr kolony určuje řidič prvního kamionu. Pilotní projekt má optimalizovat bezpečnost kolony i co největší úsporu paliva. Následovat bude vyhodnocení reakcí ostatních řidičů na tento způsob nákladní dopravy. Podle Christiana Haase z vysoké školy Hochschule Fresenius, jež se na projektu vědecky podílí, bude na přípravu řidičů takové kolony kladen vyšší důraz.

Diskuze ke článku
pepa
Zajimalo by mě jak to bude fungovat v zimě,když adaptivni tempomat pri malém sněžení přestane fungovat.
ustecak9
15 metrů,není to trochu málo pro zařazení auta které je předjíždí.Já jsem vyfasoval flastr,že jsem nedodržel odstup 50 metrů.
Ufo
Taky Jezdim jen Co mezi ne vjedou polaci rumuni atd. Tak se projekt zastavi a jeste Bude par mrtvejch
Lukáš
Když jeden nabourá, druhý nabourá taky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze