Česká premiéra. V Humpolci odstartovala první super-rychlá nabíječka elektromobilů

3
Česká premiéra. V Humpolci odstartovala první super-rychlá nabíječka elektromobilů
  • Výkon činí 175 kW
  • Cena je 6 Kč za kWh
  • Nabíječka je umístěna strategicky u dálnice D1

E.ON se dnes stal první společností, která v Česku spustila ultra-rychlou nabíječku pro elektromobily. Stojí v rámci již existujícího nabíjecího hubu E.ONu u Humpolce u dálnice D1 a nabídne nabíjecí výkon až 175 kW. Osazena je dvěma kabely s konektory CCS a ChaDeMo, rychle se tedy mohou nabíjet všechny typy elektromobilů. Nabíjení je zpoplatněno částkou 6 Kč za kWh, což znamená dvojnásobek oproti běžným rychlonabíjecím stanicím s výkonem 50 kW, které jsou ve stejné lokalitě umístěny také. Náležitě jsme také aktualizovali náš záznam v mapě nabíjecích stanic. Novou nabíječku dodala rovněž společnost ABB, která e.onu dodává i stávající 50kW rychlonabíječky. Nabíječka je projektována jako modulární, takže v blízké budoucnosti může nabídnout výkon až 350 kW.

Vyšší cena tak znamená, že u nové super-rychlé stanice budou nabíjet zejména vozy, které takový výkon zužitkují. Maximální výkon 175 kW dokáže využít přes konektor CCS momentálně jen nejnovější Tesla Model 3. Její majitel, který již redakci fDrive.cz sdělil své zkušenosti se zdejším nabíjením, však dosáhl výkonu pouze 141 kW i při takřka vybité baterii. 150 kW pak umí využít Audi e-tron, se kterým nabíjení vyzkoušíme za několik dní. U těchto dvou aut je nabíjení z 10 na 80 % otázkou třeba jen 20 minut.

Ostatní elektromobily se pohybují výrazně níže. Například Jaguar I-Pace a Mercedes EQC jsou omezeny na 110 kW, i těm se ale na nové nabíječce vyplatí nabíjet, pokud budou potřebovat nabít co nejrychleji. Levnější elektromobily jsou momentálně omezeny na nabíjecí výkon kolem 50 kW.

V letošním roce se v Česku postaví hned několik super-rychlých nabíjecích stanic. Dvě stanice se 150 kW postaví u Prahy PRE, jednu ČEZ a u Berouna vyroste první nabíjecí místo sítě Ionity, kde bude nabíjecí výkon až 350 kW. Druhou ultrarychlou dobíjecí stanici vybuduje E.ON do konce roku na benzínové pumpě MOL v Rozvadově, na další dvě se pak mohou těšit elektromobilisté na Moravě.

Diskuze ke článku
Václav
Ten trh s nabíjecíma stanicema je málo roztříštěný. Doufám, že svoje nabíječky postaví ještě alespoň 25 firem s vlastním čipem a platebním systémem. Elektromobilisté to určitě ocení a lidi, co by rádi přešli na elektromobily, tato situace vůbec neodrazuje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze