Cenová válka Tesly, elektrické autobusy povinně od EU a nové elektromobily v ČR

fNews #209
Cenová válka Tesly, elektrické autobusy povinně od EU a nové elektromobily v ČR
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Tesla rozpoutala cenovou válku zlevněním Modelu 3 a Modelu Y
  • Evropská unie chce mít do roku 2030 bezemisní městské autobusy
  • Na český trh vstoupil Volkswagen ID. Buzz a Škoda Enyaq RS iV SUV

Vítejte u 209. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém opět shrneme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát začneme u cenové války Tesly, podíváme se na bezemisní autobusy a zakončíme u novinek na českém trhu.

fNews #209 – Cenová válka Tesly, elektrické autobusy povinně od EU a nové elektromobily v ČR

Podcast v audio formě

Zatímco většina automobilek v současné době zdražuje, Tesla udělala pravý opak. Své vozy zlevnila, a to poměrně významně. Zejména z Tesly Model 3 a Tesly Model Y se stala velmi výhodná koupě. Jejich základní ceny totiž klesly pod spodní hranice největších konkurentů, přestože Tesly zpravidla nabídnou mnohem vyšší výkon a mnohdy i dojezd.

Evropská komise zvažuje, že všechny nové městské autobusy prodávané od roku 2030 budou muset mít nulové emise. Tato debata se však na půdě EU vede už delší dobu a první konkrétní výsledky bychom měli znát už v první polovině února roku 2023. Mnohá města ale už hledají cestu teď, a to i u nás. Například Ústí nad Labem bude testovat elektrický autobus Scania Citywide. Některá evropská města si dávají i přísnější závazky a chtějí na kompletně bezemisní vozový park přejít již před rokem 2030.

Zakončíme u novinek na českém trhu. Na ten vstoupil například Volkswagen ID. Buzz a jeho cena u osobní verze začíná mírně pod hranicí 1,6 milionu korun. Druhou novinkou pak je Škoda Enyaq RS iV ve verzi SUV, která se také začala prodávat. Její cena startuje naopak nad hranicí 1,6 milionu.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze