EU chce mít od roku 2030 všechny nové městské autobusy zcela bez emisí

2
EU chce mít od roku 2030 všechny nové městské autobusy zcela bez emisí
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Vybraná evropská města chtějí čistý vozový park MHD už od roku 2027
  • Výsledek jednání o nové emisní normě pro těžká vozidla bude v únoru
  • Kalifornie zakáže nákup fosilních autobusů od roku 2029

Evropská komise podle politico.eu zvažuje, že všechny nové městské autobusy prodávané od roku 2030 budou muset mít nulové emise. Dílčí části zprávy byly odhaleny v rámci širšího přezkumu nových emisních norem pro všechna nákladní auta včetně autobusů. Tato debata se však na půdě EU vede už delší dobu a první konkrétní výsledky bychom měli znát už v první polovině února roku 2023.

Důvodem změny je Čína

Stanovením brzkého cíle pro dodávky zelených autobusů do měst v rámci celé EU je dle prvotních zjištění z jednání komise snaha podnítit evropské společnosti zabývající se výrobou autobusů k rychlejší změně směrem k výrobě takových vozidel. Druhým a daleko závažnějším důvodem je fakt, že čínští výrobci autobusů získávají daleko větší podíl na trhu s čistými autobusy v EU. Tomuto faktu totiž napomáhá rychlá elektrifikace tamní dopravy a její dominance v globálních dodavatelských řetězcích na tolik potřebné baterie.

Celou situaci navíc podtruhuje fakt, že města jako Kodaň, Hamburk, Milán, Paříž, Rotterdam nebo Sevilla se rozhodly, že ukončí v roce 2027 provoz všech svých autobusů spalujících fosilní paliva. K podobnému cíli, ale s rokem 2029, se zavázala i Kalifornie. Obecně vzato nově chystané normy budou navazovat na již schválenou legislativu, která nařizuje prodej nových osobních automobilů a dodávek zcela bez emisí od roku 2035.

Diskuze ke článku
babatko
babatko
velice som zvedavy, ako budu mat eliminovane na nulu emisie z pneumatik, brzd.

bude to urcite revolucia v doprave.

This dangerous form of pollution contains heavy metals which are distributed into the atmosphere
Danny Czech
Danny Czech
Velice by mě zajímalo, jak tato znečištění eliminují současná vozidla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze