CarPlay a Android Auto. Do jakých modelů si je můžete pořídit?

18
CarPlay a Android Auto. Do jakých modelů si je můžete pořídit?
Fotografie: Ondřej Zástěra, fdrive.cz
  • Automobilky nepracují jenom na svých infotainmentech, ale velká část z nich nabízí i CarPlay a Android Auto
  • Systémy od společnosti Google a Apple si můžete pořídit hned do několika modelů
  • Ani jeden ze systémů není v České republice oficiálně podporován
  • Do jedné prémiové automobilky si ani jeden ze systému nepořídíte vůbec

Mít dobrý infotainment samo o sobě dnes nestačí. Spousta lidí má ve svých kapsách telefon s nakousnutým jablkem na zádi a jiná zase nedá dopustit na zeleného robůtka. A když už za svoji placku s displejem dali takové peníze a ještě větší investují do nového auta, je logické, že by rádi využili všechny možné funkce, kterým jim kombinace jejich chytrého telefonu a auta dovolí. Jak je na tom tedy podpora CarPlay a Android Auto na českém trhu?

Audi

U automobilky se čtyřmi kruhy na kapotě vás poměrně potěšíme. Oba zmíněné systémy si můžete do vozidel objednat. Výjimkou jsou modely A1 a Q3, které používají starší verzi systému MMI. Naopak do ostatních si stačí zakoupit Audi Smartphone Interface a máte vyhráno. Užívat si pak můžete nejenom CarPlay, ale také Android Auto.

Nissan

Japonská automobilka na tom již není tak dobře. K dispozici máte CarPlay pouze u nového Nissanu Micra. Pokud chcete používat Android Auto nebo CarPlay i v jiném Nissanu, tak musíte jít cestou nového Leafu.

Hyundai

U korejského výrobce je nabídka velmi pestrá. Podporu obou systémů mají modely i10, Kona, i30, Ioniq a i40. Modely Tucson, Santa Fe a i20 dostanou podporu v druhém kvartále příštího roku. Systémy jsou součástí vyšších výbav audiosystému a navigací.

Volvo

U Volva CarPlay pořídíte do všech modelů, které stojí na platformě SPA, tedy do S90, V90, XC90 i XC60, a to včetně variant Cross Country. Tuto podporu má také XC40. Android Auto není oficiálně na českém trhu dostupné, takže jediná cesta, jak ho do Volva dostat, je například přes zahraniční účet na Google Play. Jednotlivé modely jsou však i na Android Auto připravené a čeká se tak na oficiální vstup na náš trh.

BMW

Automobilka BMW šla na vše úplně jinak. Česká republika není oficiálně podporovaná ani pro systém CarPlay, ani Android Auto. Proto BMW v České republice ani jeden ze systémů nenabízí. Nejde však o rozhodnutí BMW, ale společností Apple a Google. Jakmile dorazí podpora i do České republiky, BMW jistě systémy bude podporovat. Koneckonců BMW bylo první automobilkou, která spustila bezdrátové CarPlay.

SEAT

Plánujete si pořídit nový vůz od SEATu? Ke každému modelu kromě Mii si můžete dopřát jak CarPlay, tak Android Auto. Potřebujete jen jediné – zaplatit si za systém Full Link, který mimo zmíněných systémů podporuje i MirrorLink.

Příjemné je, že do vozů modelového roku 2016 jde do vyšších řad rádií a navigace Full Link podporu přidat dodatečně. Systém je možné aktivovat speciálním kódem zakoupeným z originálního příslušenství. Aktivaci je ovšem nutné provést kódováním v autorizovaném servisu.

Volkswagen

I u Volkswagenu odejdete prakticky vždycky s pořízenou. Pouze model up! a Touareg podporu nemají. Nová generace SUV s písmeny VW ve znaku už klepe na dveře, takže brzy i v něm budete moci mít CarPlay a Android Auto. Co si musíte pořídit, aby vše fungovalo?

Stačí si zaplatit za infotainment Composition Media nebo vyšší. Auto také musí být vybaveno parkovací kamerou nebo hlasovým ovládáním. Zmíněné věci zaručí, že vůz je vybaven potřebným softwarem.

Kia

I Kia jde s trendem moderních infotainmentů, a tak si podporu CarPlay či Android Auto můžete pořídit do celé řady modelů: Sportage, Niro, Soul, Optima, Cee'd, RIo a další. Podobně jako u konkurence je potřeba sáhnout po daném infotainment systému, který je pro podporu nachystán.

Do modelu Soul a Sorento před faceliftem je možné podporu získat softwarovým updatem. Auta jsou vybavena kompatibilní navigační jednotkou. I tak doporučujeme si vždy dobře rozmyslet, zda si automobil pořídíte s podporou nebo bez podpory Apple CarPlay a Android Auto.

Škoda Auto

Neopomenuli jsme ani Škodu Auto. I ta nabízí podporu jak CarPlay, tak Android Auto. Podmínkou je mít ve voze výbavu SmartLink+, kterou najdete ve všech modelech s výjimkou Citigo. V modelu Fabia a Rapid musíte sáhnout po výbavě Ambition nebo vyšší. Naopak ve zbývajících modelech stačí volit infotainmenty Bolero, které už funkci SmartLink+ standardně zahrnují, popřípadě ve Škodě Kodiaq je SmartLink+ dostupný i jako mimořádná výbava, a to pro stupeň výbavy Active, u modelu Octavia platí to samé jen ve výbavě Ambition. U Superbu je to stejné jako v případě Kodiaqu.

Zajímavé je, že ačkoli CarPlay i Android Auto nejsou oficiálně v České republice dostupné, tak spousta automobilek tyto systémy nabízí. Podle informací, které máme, jsou systémy provozovány na odpovědnost automobilky jak po stránce technické, tak po stránce legislativy. To vás však jako koncového zákazníka nemusí trápit.

Diskuze ke článku
otas
Stáhl jsem zde:
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/

Zkusil jsem ve Ford Focus 2017 a nenadchlo mě to, používám Sync 3.
Pavel
Nějak mi tam chybí informace o podpoře Android Auto u vozidel Ford a kde Android Auto stáhnout,když není v Google Play pro českou republiku,
Jan Kovařík
Mam v Opel Astra K, běží dobře. Staženo z netu, ne z obchodu Play.
Radek
chybí vám tam i Honda, používám denně Waze přes AA, funguje perfektně

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze