BMW splnilo elektrické sliby. Na oslavu přeměnilo čtyřválcovou budovu na baterkovou

BMW splnilo elektrické sliby. Na oslavu přeměnilo čtyřválcovou budovu na baterkovou
  • Za poslední rok BMW prodalo 100 tisíc elektrifikovaných aut
  • K tomu ještě můžeme přičíst 1 500 elektrických skútrů
  • Do roku 2025 chce mít BMW na trhu 25 elektromobilů a plug-in hybridů

Na začátku roku BMW slibovalo, že zákazníkům dodá do konce roku 100 000 elektrifikovaných vozidel. Přeměnu spalovacích motorů na elektrické připomíná přeměna budovy BMW v Mnichově, která je věhlasná díky svému tvaru čtyřválce (řadový šestiválec by nejspíš moc praktický nebyl). Na oslavu elektroúspěchu ale automobilka přeměnila vzhled čtyřválce na baterii díky speciálnímu osvětlení.

Plníme své sliby,“ řekl Harald Krüger, předseda představenstva BMW AG. „Tento 99 metrů vysoký symbol osvětluje naši cestu do éry elektromobility. Prodat 100 000 elektrifikovaných vozů za jediný rok je důležitý milník, ale pro nás je to stále jen začátek. Od uvedení BMW i3 na trh v roce 2013 jsme našim zákazníkům dodali více než 200 000 elektrifikovaných vozidel a v roce 2025 jim budeme nabízet 25 elektrifikovaných modelů. Tento úspěch je možný díky tomu, že jsme se na elektromobilitu začali soustřeďovat velmi brzy – a elektromobilita zůstane mým měřítkem našeho budoucího úspěchu.“

BMW i3s, BMW i3 a BMW i8

Do roku 2025 chce BMW na světových trzích nabídnout 25 plně elektrických a plug-in hybridních vozů. Pátá generace elektrického pohonného ústrojí a technologie akumulátorů bude dostupná od roku 2021. Ta využívá modulární elektrifikační sady, díky kterým bude možné vybavit všechny modelové řady všemi typy pohonného ústrojí. Elektrodivize „BMW i“ si již zajistila práva na označení modelů od i1 po i9, stejně jako od iX1 po iX9. Modelů tedy bude následovat víc než dost a začne se rovnou ostře BMW i8 Roadsterem následovaným v roce 2019 plně elektrickým MINI. V roce 2020 dorazí elektrická verze BMW X3 a rok 2021 bude ve znamení příchodu nové vlajkové lodi BMW iNext, který poprvé u sériového modelu zkombinuje elektromobilitu s autonomním řízením a novými možnostmi palubní konektivity.

Elektrifikované modely „jedou“ především v západní Evropě a USA, kde tvoří sedm procent celkových prodejů BMW na obou trzích. V roce 2017 byl každý desátý prodaný vůz BMW řady 3 Sedan elektrifikovaný. V případě BMW řady 2 Active Tourer tvořila plug-in hybridní verze 13 procent prodaných vozů. Zhruba desetiprocentní podíl má také MINI Countryman, takže je jasné, že se prodeje každým rokem zvedají.

Zajímavé je, že BMW prodává i elektrifikovaný skútr BMW C evolution. Po představení nového akumulátoru se zvýšil dojezd na 160 kilometrů a prodeje narostly ve srovnání s prvními 11 měsíci minulého roku o 80 %. Dosavadních 1500 kusů prodaných po celém světě ještě můžeme přičíst k 100 000 elektrifikovaných automobilů.

Zdroj: bmwgroup.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze