BMW i3 v Česku vedle policie používá už i záchranná služba

BMW i3 v Česku vedle policie používá už i záchranná služba
  • Celkově dostanou poskytovatelé zdravotnických služeb 6 vozů
  • Zápůjčka je omezena na půl roku nebo 9 tisíc ujetých kilometrů

Zápůjčka BMW i3 české policii už pominula, vozy se nicméně osvědčily a dokonce se o naší malé zemi psalo v japonských a amerických médiích. V ostatních světových zemích prý „í-trojka“ funguje dobře i ve výjezdových skupinách záchranných služeb, proč to tedy nezkusit i u nás? Šest útvarů státních i soukromých záchranných a zdravotnických služeb z celého území České republiky tak převzalo šestici vozů BMW i3 do půlročního užívání, dalším omezením je 9 000 ujetých kilometrů.

Kromě dvou vozů pro hlavní město Praha usednou za volant BMW i3 také členové záchranných a zdravotnických služeb Brna, Hradce Králové, Ostravy a Zlína. Ze šesti poskytnutých vozidel BMW i3 jsou dvě čistě elektrická a čtyři s prodlužovačem dojezdu ve formě spalovacího motoru. Ve všech případech jde o verze BMW i3 94 Ah se zvětšeným akumulátorem a dojezdem reálných 200, respektive 350 kilometrů s prodlužovačem dojezdu. Samozřejmě ale ještě nejde o faceliftované modely, které přijdou na trh až na přelomu roku. Pomyslný klíč od vozidel převzal MUDr. Martin Houdek, člen výkonné rady Asociace zdravotnických záchranných služeb.

Všechny vozy splňují podmínky vozidel zvláštního určení. Jsou upravené a vybavené technologiemi americké společnosti WHELEN v souladu s vyhláškou 295/2012 pro převoz zdravotnických pracovníků a krevních derivátů. Jde zejména o certifikované majáky a výstražná světla. Každý vůz bude rovněž vybaven kabelem pro rychlé dobíjení a Charge Now kartou, se kterou vůz nabijete na nabíjecích stanicích PRE i ČEZ.

„Zápůjčkou šesti vozidel BMW i3 pro potřeby záchranné a zdravotnické služby bychom chtěli navázat na předchozí úspěch s jedenácti poskytnutými vozidly BMW i3 do služeb policie. Ten byl odstartován již na začátku dubna 2017 a předčil naše očekávání. Věřím, že elektromobily mají i v tomto sektoru uplatnění. Pokud alespoň jednou některé z vozidel bude využito při záchraně lidského života, budu považovat tuto spolupráci za úspěšnou. Velice si vážím BMW i agentů, kteří tímto ve spolupráci s BMW Group Česká republika podpořili dobrou věc,“ dodává Jana Dvořáková, BMW i Manager BMW Group Česká republika.

Do iniciativy poskytnutí speciálně upravených vozů BMW i3 záchranným službám se ve spolupráci s BMW Group Česká republika zapojili také BMW i agenti Renocar Brno, Stratos Hradec Králové a Synot Auto Zlín. Pohon nebyl nijak pozměněn a pořád nabízí 170 elektrických koní, což pro záchrannou složku jistě bude stačit.

BMW i3 (2017)

Závěrem popřejme záchranářům, aby jim byla při testování vozu štěstěna nakloněna víc než jejich kolegovi policistovi s BMW i8.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze