Policie ČR rozšiřuje flotilu o BMW i3, elektrické policejní honičky ale nečekejte

aktualizováno
Policie ČR rozšiřuje flotilu o BMW i3, elektrické policejní honičky ale nečekejte
  • Vozy budou Policii ČR poskytnuty zdarma za účelem půlročního testování
  • Celkem jde o jedenáct kusů BMW i3, z nichž tři budou jezdit v Praze
  • K dispozici policie dostane BMW i3 94 Ah s reálným dojezdem 200 kilometrů

Aktualizováno 4. 4. 2017

Podle nejnovějších zpráv jde konkrétně o celkem jedenáct modelů BMW i3 s výbavou Advanced Edition, která zahrnuje například ConnectedDrive Services s integrovanou SIM kartou. Na bezplatné zápůjčce se kromě BMW Group Česká republika podílí také pět autorizovaných dealerů, a to ACR Auto, CarTech Group, Invelt, Stratos Auto a Synot Auto.

Jde o zápůjčku na šest měsíců nebo do ujetí 6 000 kilometrů, podle toho co nastane dříve. K dispozici je ve vozidlech nabíjecí karta ChargeNow s bezplatným tarifem. Díky tomu mohou policejní složky nabíjet na všech veřejných nabíjecích stanicích zdarma. Policie ČR bude používat tři vozidla v Praze a osm jich bude jezdit ve službách městských policií (2× Ostrava, 1× Brno, České Budějovice, Hradec Králové,, Pardubice, Písek a Zlín).

Pro shrnutí, BMW i3 94 Ah urazí v reálném provozu až 200 kilometrů, zatímco varianta REx (Range Extender) dojede ještě o 100 kilometrů dál. Předání vozidel Policii ČR proběhne 6. dubna a naše redakce u toho nebude chybět.

Původní informace z 31. 3. 2017

I naše státní složky chtějí vypadat moderně, a proto vedle Ministerstva zemědělství a obrany bude využívat vozy s alternativním pohonem také Policie České republiky. Policie se totiž dohodla se společností BMW Invelt Praha na půlročním testování, které nebude státní aparát stát ani korunu. Co nevidět by mělo dojít ke slavnostnímu předání elektromobilu. A jakého? Toho možná vůbec nejdotaženějšího – BMW i3. Bohužel se k nám nedostala informace, jestli jde o model s delším dojezdem.

I když je i3 určitě hbitější než dieselové Octavie, vozy budou sloužit na náměstích, kulturních společenských akcích většího rozsahu a v pěších zónách. Pravděpodobně tedy zatím neuvidíme policejní honičku bez jakéhokoli zvuku mimo sirény a pískajících gum. Policejní polepy elektromobilu dle našeho soudu sluší, zajímavá je především zadní část, která byla původně černá a ukrývala světla.

Technické parametry BMW i3 (2014) 60 Ah

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 3 999 × 1 775 × 1 578 mm, 1 280 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon125 kW, 170 koní, točivý moment: 250 Nm
Baterie19 kWh
Nabíjeníkonektory: Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 12,9 kWh / 100 km, dojezd: 190 km
Cena od936 000 Kč

Zdroje: tydenikpolicie.cz, tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze