Policii zapůjčená BMW i3 budou pomáhat a chránit na mnoha úrovních

Policii zapůjčená BMW i3 budou pomáhat a chránit na mnoha úrovních
  • K půlročnímu testování dostala policie 11 elektromobilů, pouze jeden má prodlužovač dojezdu
  • Lokality byly vybrány s ohledem na dostupnost rychlonabíjecích stanic
  • Vozy nejsou primárně určeny pro zásah, je na ně ale možné přísavkami připevnit majáky

Skoro nás již přepadal splín, že budou naše státní složky věčně jezdit v dieselových octaviích, když v tom nám svitla malá jiskřička naděje v podobě elektrických BMW i3. Jako stát rozhodně peněz nemáme na rozdávání a asi i proto se BMW rozhodlo o šlechetný čin, odměněný mediálním humbukem. Jde totiž o bezplatnou půlroční zápůjčku na šest měsíců nebo do ujetí 6 000 kilometrů podle toho, co nastane dříve.

Vozy si nebude syslit pro sebe pouze Praha, ale potkáte je v podstatě ve všech větších městech, jako je Ostrava, Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Pardubice, Písek a Zlín. Lokality byly vybrány s ohledem na umístění rychlonabíjecích stanic a nabíjet se budou skrze kartu ChargeNow s bezplatným tarifem, která je takovou specialitkou mnichovské automobilky. Díky ní můžete nabíjet na většině rychlonabíjecích stanic různých společností, avšak policie chce vozy nabíjet také z klasické zásuvky přes noc.

Celkem bude elektromobilů 11 a pouze jeden z nich bude vybavený benzinovým systémem REx pro „sraby“, který v případě potřeby prodlouží dojezd o 100 kilometrů. Všechny i3 jsou silnější verze s 94Ah baterií, které zvládnou ujet reálně až 200 kilometrů.

Auta nejsou primárně určena pro zásah a z důvodu vypůjčení nejsou mimo policejních barev nijak upravena. Policie má však v případě nesnází připravené sady majáků s přísavkami. Auta budou primárně sloužit v pěších zónách nebo na kulturních společenských akcích většího rozsahu. Motto „Pomáhat a chránit“ dává u i3 další rozměr, auta totiž také nezatíží životní prostředí. My tento krok samozřejmě chválíme a doufáme, že se elektromobily osvědčí a stát se rozhoupe k nákupu.

Technické parametry BMW i3 (2014) 94 Ah

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 3 999 × 1 775 × 1 578 mm, 1 320 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon125 kW, 170 koní, točivý moment: 250 Nm
Baterie27,2 kWh
Nabíjeníkonektory: Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 13,1 kWh / 100 km, dojezd: 300 km
Cena od969 800 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze