BMW hlásí již 45 tisíc objednávek na elektrické MINI

BMW hlásí již 45 tisíc objednávek na elektrické MINI
  • Zájemci však prozatím nemuseli složit zálohu
  • Automobil bude vyráběn v Anglii a BMW neočekává žádné potíže s dodávkami, ani v případě Brexitu

Když BMW představilo elektrické MINI, ozývaly se zklamané hlasy, které očekávaly přeci jen trochu více. Ovšem jak to tak vypadá, těch, kdo mají o elektrický MINI Cooper SE velký zájem, je i tak značné množství.

MINI Cooper SE v elektrické verzi byl představen minulý měsíc a přilákal velkou pozornost. Jedná se totiž o druhé čistě elektrické vozidlo od BMW od uvedení modelu i3 v roce 2013. Ti, kdo očekávali velkou inovaci, však byli trochu zklamaní. Pohonná jednotka MINI totiž vychází ze stejné techniky, jakou obsahuje právě BMW i3.

Tento elektromotor poskytuje výkon 135 kW při maximálním točivém momentu 270 Nm. Podle BMW může elektrické MINI vystřelit z 0 na 100 km/h za 7,3 sekundy. Jeho baterie o kapacitě 32,6 kWh by měla stačit na dojezd 235 až 270 kilometrů a jak se zdá, tyto údaje jsou dostatečně atraktivní pro 45 tisíc případných zájemců.

Podle německého webu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung to měla uvést Elena Eder, projektová manažerka projektu MINI-e. Je ovšem otázkou, jak moc jsou tito zájemci zainteresováni, protože BMW prozatím nezačalo vybírat zálohy.

Výroba elektrického MINI by měla být zahájena v listopadu v anglickém Oxfordu. Cenovka by měla začínat na 23 500 eurech, tedy v přepočtu zhruba na 600 tisících korunách. Prozatím není jasné, zda případný tvrdý Brexit zkomplikuje dodávky do Evropy, ovšem podle Ederové je BMW připraveno na jakoukoliv eventualitu, a tak by se vozy měly dostat bez problémů k zákazníkům, jak mnichovská automobilka slíbila.

Technické parametry MINI Cooper SE

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 3 845 × 1 727 × 1 432 mm, 1 365 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon135 kW, 184 koní, točivý moment: 270 Nm
Baterie32,6 kWh (28,9 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 50 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 15 kWh / 100 km, dojezd: 233 km
Cena od971 100 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze