Bitva o nabíjecí standardy eskaluje, MCS nemá nic jistého

Bitva o nabíjecí standardy eskaluje, MCS nemá nic jistého
Fotografie: Nxu
  • Americká společnost přišla s vlastním megawattovým nabíjecím standardem
  • Měl by konkurovat již normovanému konektoru MCS
  • Odstraňuje několik jeho velkých nevýhod

Severní Amerika si, zdá se, míní prosadit vlastní standardy úplně na všechno. Po nečekaných ranách, které na severoamerickém kontinentu utrpěl globální standard CCS, možná tamtéž čeká složité obhajování i megawattový standard MCS prosazený sdružením CharIN. S konkurenčním řešením totiž přišla arizonská společnost Nxu poté, co sama ze sdružení CharIN vystoupila. A proč v něm vlastně byla? Protože vznikla ze startupové automobilky Atlis, která se v roce 2019 neúspěšně pokusila uvést na trh vlastní elektrický pick-up Atlis XT.

Nástupnická firma Nxu se úspěšně živí výrobou elektrických článků Qcell, baterií Qube a také výkonných nabíjecích řešení. A proto nabídne své vlastní řešení vysoce výkonného konektoru pro nabíjení v řádech megawattů, které řeší hned několik problémů, jimiž trpí již ustavený standard MCS. Především absenci třífázového připojení a také značnou velikost nabíjecího konektoru. Konektor NxuOne ani jedním z těchto neduhů netrpí a dává do budoucna zřejmě prostor k navýšení napětí přes 1 000 V a proudů na několik megawattů. Aktuálně pracuje s hodnotou 1,5 MW, která výrazně převyšuje výkon všech aktuálních komerčních nabíječek.

Nový konektor aktuálně vstupuje do fáze alfa testování, přičemž funkční prototyp je prý poněkud masivnější než dříve představený model. Po krku půjde částečně i standardu NACS, který sice aktuálně téměř boří USA, ovšem třífázové nabíjení také neumí, stejně jako standard CCS1, jenž nahrazuje. Třífázové nabíjení zvládá evropský CCS2, ovšem v Americe se hovoří o zcela jiných příkonech než 43 kW, což je v Evropě běžně používané maximum. V severní Americe se používají třífázové přípojky o vyšším napětí i proudu, v USA až 133 kW při 160 A a 480 V, případně až 166 kW při 160 A a 600 V v Kanadě. Eliminovala by se tím zároveň nutnost druhého konektoru SAE J3068, který vznikl adaptací evropského Typu 2 a zvládá právě vysoké třífázové zatížení.

Zajímavá bude reakce Tesly, která se se svým tahačem Semi nepřihlásila ke standardu MCS a soudě podle dostupných dílčích informací zavedla vlastní proprietární konektor. Ten se nejen už od pohledu svou architekturou výrazně liší od všech výše zmíněných systémů, ale také od dřívější podoby na samotném tahači Semi z dob jeho prototypového testování. A očekává se, že i Elon Musk si bude chtít přihřát svou standardovou polívčičku kvůli vidině zisků za licenční poplatky. Z Tesly ovšem zatím žádná reakce nepřišla.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze