Ani další představený elektrický pick-up není od Tesly. Přivítejte Atlis XT

1
Ani další představený elektrický pick-up není od Tesly. Přivítejte Atlis XT
  • Dojezd s nejsilnější baterií má lehce přesáhnout 800 kilometrů
  • Cenovka má startovat těsně nad hranicí jednoho milionu korun
  • Půjde pořídit i na operativní leasing
  • Na trh dorazí v roce 2020

Ještě pár měsíců zpátky by asi málokdo hádal, že první elektrický pick-up nebude nést logo Tesly. A co víc, on ani druhý elektrický pick-up nebude vyrábět Tesla. Jestli patříte mezi naše pravidelné čtenáře, pak víte, že Teslu předběhl Rivian R1T. Vedle něho si zákazníci budou moci pořídit právě představený Atlis XT.

Jde prozatím pouze o koncept, avšak se zajímavým designem. Pokud i sériová verze nabídne dojezd 500 mil, tedy zhruba 800 kilometrů, pak se máme na co těšit. Každé kolo má svůj vlastní motor. Jedná se tedy o pohon všech kol, ačkoli je jinak řešený, než bývá běžné.

Atlis Motor Vehicles byla založena v roce 2016. Firma nezmiňuje, jaké kapacity baterií budou k dispozici. Víme jen, že má na jedno nabití ujet 482 km, 643 km nebo 804 km v závislosti na kapacitě baterií. Takový elektrický pick-up může dávat smysl, pokud za autem taháte těžké věci, třeba loď. Za tažné zařízení půjde dle konfigurace zapřáhnou až 9 tun.

Atlis XT má nabízet autonomní řízení páté úrovně. Nebude chybět ani podpora Apple CarPlay a Android Auto. Cena startuje na 45 000 dolarech, tedy lehce nad jedním milionem korun. K dispozici má být také operativní leasing, který by mohl vycházet na 700 dolarů (15 tisíc korun) měsíčně. Atlis XT se bude vyrábět ve Spojených státech a na trh má dorazit v roce 2020.