Tesla Cybertruck už jezdí po českých silnicích, budí velkou pozornost

Tesla Cybertruck už jezdí po českých silnicích, budí velkou pozornost
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Po statickém představení už Tesla Cybertruck jezdí v Česku i po silnicích
  • Vyzkoušeli jsme, jestli se tu dokáže nabíjet 800 V
  • Na sociálních sítích se objevují fotky Cybertrucku od náhodných pozorovatelů

Když se dlouho očekávaná Tesla Cybertruck loni na podzim konečně představila v sériové podobě a první vozy začaly putovat k zákazníkům, bylo jasné, že v této podobě na evropský trh nedorazí. Už tehdy ale běžel projekt Cybertruck in EU, který měl za cíl Cybertruck přivézt formou individuálního dovozu. Tesla sem sice jeden kus přivezla, stejně jako do ostatních evropských států, kde má oficiální zastoupení, ale šlo jen o statickou ukázku. Díky projektu Cybertruck in EU už tu ale jezdí i první Tesla Cybertruck na českých silnicích.

Tesla Cybertruck tu musí nabíjet pomocí redukce

Tento vůz do Česka dorazil na „podvalu“ za spalovacím americkým pick-upem RAM 1500, ale jelikož kvůli transportu přes Atlantický oceán musela být baterie téměř vybitá, byla první zastávka na nabíjecí stanici v Berouně a my jsme byli u toho. Nejprve jsme zkoušeli nabíjení na berounské Ionity, abychom vyzkoušeli, zda využije 800 V a na jaký výkon se dostane. Tam ale nabíjení s redukcí z amerického konektoru NACS (který vytvořila Tesla) na evropský CCS2 nefungovalo a nespustilo se. Na stanici PRE Point, konkrétně Alpitronic Hypercharger u Penny Marketu v Berouně, už se ale Cybertruck nabíjel bez problémů.

Tato stanice má maximální výkon 75 kW, takže zde jsme nemohli vyzkoušet maximální nabíjecí výkon Cybertrucku. Skutečně se zde ale tento originální elektrický pick-up nabíjel napětím od 684 V při 12 % až po 784 V při 70 %, kdy jsme nabíjení ukončili. Celou dobu se Cybertruck využíval v podstatě maximální výkon stanice pod hranicí 75 kW. Nabíjení v tomto rozmezí pak trvalo 53 minut, což je samozřejmě omezené výkonem stanice.

Průběh nabíjení Cybertrucku na 800V stanici

Nyní už první Tesla Cybertruck jezdí v Česku po vlastní ose a samozřejmě budí velkou pozornost. Na sociálních sítích se objevují fotografie od lidí, kteří jej náhodně potkali. Ostatně, i v Berouně se lidé vyptávali, chodili si Cybertruck prohlížet a fotili si ho. Zkrátka je to v Evropě zvláštní úkaz. Co na Cybertruck říkáte vy? Chtěli byste zážitkovou jízdu v něm? Rádi si přečteme vaše názory v komentářích a těšíme se, až vám budeme moci přinést jízdní dojmy a test Cybertrucku. Tento Cybertruck nyní bude k dispozici i pro pronájmy na marketingové akce na webu Cybertruck.cz a podle zájmu o něj mu tato role bude sedět.

Technické parametry Tesla Cybertruck Cyberbeast

Kompletní specifikace
Konstrukcedodávka, 5 683 × ? × 1 791 mm, 3 104 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon630 kW, 857 koní
Baterie123 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW,
Spotřeba?, dojezd: 515 km
Cena od2 236 000 Kč

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze