Podaří se dostat Cybertruck do Česka? Pomoci můžete i vy!

16
Podaří se dostat Cybertruck do Česka? Pomoci můžete i vy!
Fotografie: Elon Club
  • Cybertruckin.EU chce splnit sen všem obdivovatelům vozu Tesla Cybertruck
  • Skupina nadšenců chce mezi prvními dovézt Cybertruck do Evropy
  • Půjde v Evropě o unikát, protože oficiálně nebude možné jej v Evropě koupit
  • Zájemcům ale nabídne zážitkové jízdy a další možnosti

Když Tesla představila Cybertruck, resp. prototyp Cybertrucku, vzbudil obrovskou vlnu zájmu. Ale zároveň rozproudil diskuze. Jedni auto milují, jiným se zdá ošklivé. Spousta lidí i v Evropě si jej „objednala“ a zaplatila vratnou zálohu 100 dolarů. Záhy se ale rozhořela diskuze o tom, jestli se vůbec někdy bude prodávat v EU. Může takové auto projít nárazovými testy Euro NCAP, které jsou přísné i z hlediska střetu s chodci? Odborníci se většinou přiklání k tomu, že v této podobě se pravděpodobně Tesla Cybertruck na evropský trh nedostane. Je tedy nějaká šance ho do Evropy dostat?

Podívejte se na Teslu Cybertruck přímo z místa dění!

Ano, tou šancí je individuální dovoz. V takovém případě auto nemusí procházet kompletní homologací, jako kdyby se tu mělo oficiálně prodávat. A právě touto cestou se vydala skupina fanoušků elektromobilů a Cybertrucku. Ta se rozhodla, že nebude čekat na oficiální prodej Cybertrucku v EU, který možná ani nikdy nebude spuštěn. Zatím totiž nic nenasvědčuje tomu, že by se Tesla chystala s Cybertruckem do Evropy. Naopak se v minulosti objevovaly spekulace o tom, že možná vznikne jiný a menší Cybertruck pro Evropu. Tomu ale také nic nenasvědčuje a pokud by k tomu v minulosti došlo, pravděpodobně by oproti standardnímu Cybertrucku ztratil minimálně část svého „kouzla“. Proto se skupina fanoušků rozhodla, že si dovoz zařídí sama. Zajištění dodávky vozu z Gigafactory Texas a jeho přihlášení v Česku ovšem nebude jednoduché. Ale podílet se na tom můžete i vy.

Některé sliby Tesly, které zazněly ve videu výše, ale vzaly za své. Ať už jde o termín uvedení na podzim 2021, který se protáhl o dva roky, nebo sliby o ceně v přepočtu okolo milionu korun. Oficiální ceny zatím Tesla nezveřejnila, ale je jasné, že jednomotorové verze, která měla být dostupná za uvedenou cenu, se určitě nedočkáme. Naopak electrek.co předpokládá, že čtyřmotorová verze s avizovaným dojezdem okolo 800 km by měla stát více než dvojnásobek původní avizované základní ceny. Jak je vidět na prototypech, které se občas někomu podaří nafotit, ostré hrany si Cybertruck zachoval. Zdá se ale, že první Cybertrucky se opravdu brzo dostanou k zákazníkům.

Tesla Cybertruck a její dovoz do Evropy

První předávky Cybertrucku proběhnou pravděpodobně koncem tohoto roku v Texasu, kde se Cybertruck bude vyrábět, případně v Kalifornii, kde Tesla sídlí. A na to cílí i zmíněná skupina nadšenců z Česka. Po převzetí vozu na západním pobřeží nebo v Texasu ale bude potřeba dojet napříč USA po vlastní ose na východní pobřeží, aby se velký elektrický pick-up mohl nalodit. To ovšem bude teprve začátek, protože Cybertruck není homologován pro EU, takže bude potřeba trochu toho papírování a přizpůsobení vozidla po technické stránce, aby bylo možné jej zde provozovat. Má například i jiný nabíjecí konektor než v Evropě běžný CCS Combo 2. Bude nutné samozřejmě zařídit i pojištění na provoz.

Jak můžete pomoci a co tím získáte?

Všechno něco stojí, a tak aby bylo možné náklady uhradit, nabízí organizátoři přispění formou crowdfundingu. Ten je dostupný na Doniu pod názvem Tesla Cybertruck v ČR. Tam si můžete vybrat ze spousty zajímavých odměn. Od základních, kterými můžete získat dobrý pocit z podílení se na unikátním projektu, přes odměny, kterými si můžete fyzicky udělat radost, až po odměny, kterými můžete udělat radost i někomu jinému. Konkrétně poukaz na „odvoz z hospody či od kamarádky“ bude zájemce stát 1 555 Kč a zážitková jízda 2 555 Kč. Ale pokud chce někdo přispět jen symbolicky, už i za pár set korun se dá třeba pořídit fotka za volantem či mít své jméno na kapotě.

Tesla Cybertruck na firemní akci nebo vlastní Cybertruck

Chtěli byste mít své logo na autě, které vzbudí pozornost kamkoli se hne? Nebo dostat tento ohromný pick-up na firemní akci? I tyto odměny na crowdfundingu naleznete. A můžete si také nechat dovézt vlastní Cybertruck, když bude cesta k jeho provozování v Evropě prošlapaná.

SpaceX Night se Cybertruckem

Jednou z možností, jak zažít Cybertruck, je také zúčastnit se společné cesty na ruinu hvězdárny z roku 1929 v Krušných horách. Bude možnost z Cybertrucku pozorovat vesmír, planety a ostatní vesmírná tělesa hvězdářským dalekohledem. Jako dárek pro blízké si účastníci třeba udělají i nějakou fotku galaxie nebo mlhoviny. Více informací naleznete na Cybertruckin.EU.

Diskuze ke článku
Patrik Dočkal
Patrik Dočkal
Mě spíš zajímá jak zařídit aby se tato obludnost do Evropy vůbec nedostala.
Marek M.
Marek M.
Nemělo by to být označené jako inzerce nebo reklama?
Štěpán Fikeis
Štěpán Fikeis
Pořád jsou mezi námi tací, kteří by chtěli ostatní komandovat co smějí a nesmějí. Naštěstí je tato doba pryč a podobný soudruh se může akorát v duchu dusit závistí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze