Tesla má konkurenci. Rivian je elektrický pick-up, který prožene nejeden supersport

aktualizováno o video
Tesla má konkurenci. Rivian je elektrický pick-up, který prožene nejeden supersport
Fotografie: Rivian
  • Rivian R1T se bude nabízet se třemi různě velkými bateriemi
  • Cena startuje na 1,4 milionech korun
  • Prodávat se bude i v Evropě

Tesla o svém elektrickém pick-upu zatím pouze jenom mluví. A tak se na trhu ukázal jiný zástupce, který Teslu s trochou nadsázky zašlapal do země. Nejenže si tento elektrický pick-up budete moci opravdu koupit, ale velmi dobře je na tom i po stránce dynamiky.

První elektrický pick-up na světě má na kapotě logo společnosti Rivian. Vrcholná varianta s baterií o kapacitě 185 kWh urazí na jedno nabití až 646 kilometrů. K dispozici bude ještě baterie o kapacitě 135 kWh a základem bude varianta se 105 kWh baterií. I ta však zvládne 370 kilometrů na jedno nabití.

O pohon se stará čtveřice elektromotorů. Nejsilnější verze zrychlí z klidu na 96 km/h za 3,2 sekundy. Slabší 135kWh varianta stejnou disciplínu zvládne o 0,2 sekundy rychleji. Nejslabší verze je na 96 km/h za 4,9 sekundy.

Na délku má Rivian 5 475 milimetrů, na výšku 2 015 milimetrů a na šířku 1 815 milimetrů. Rozvor činí 3 075 milimetrů a brodit se můžete vodou až do výšky jednoho metru. Rivian nechce ani tak dominovat na silnici jako v terénu. Maximální světlá výška 360 milimetrů a nájezdový úhel 34 stupňů vpředu a 26 vzadu jsou pro to dobrým předpokladem.

Interiér se nese ve velmi minimalistickém designu. Před volantem se nachází displej, stejně jako na středové konzole. Z fotografií můžeme vidět velkou loketní opěrku či dřevěnou palubní desku. Uvidíme, jak si tato automobilka poradí s řemeslným zpracováním, což bývá velký problém podobně malých výrobců.

Cena startuje na 64 500 dolarech, tedy na 1,4 milionech korun. První zákazníci dostanou auto v roce 2020, ti evropští si počkají o rok déle. Jak bude nastavená cenová politika na starém kontinentě není známo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze