Audi chystá elektrickou náhradu za model A3

Audi chystá elektrickou náhradu za model A3
Fotografie: Audi
  • Audi chce mít do roku 2027 elektromobil v každém segmentu
  • Na nižší střední třídu dojde také, vývoj byl nedávno zahájen

Velkých elektromobilů s vysokou přidanou hodnotou už Audi uvedlo několik a další řada čeká na debut v nejbližší době. Proto se prémiová značka obrací i na druhý konec modelové nabídky ve snaze nabídnout čistě elektrický pohon i u menších modelů se čtyřmi kruhy v erbu. Šéf automobilky Marcus Duesmann podle Auto Express potvrdil příchod malého elektrického Audi někdy v období od nynějška do roku 2027, prý se v hierarchii usadí pod stávajícím Audi Q4 e-tron. To samozřejmě evokuje domněnku, že půjde o malé SUV či spíše crossover, ale nic takového nezaznělo. Nelze ani vyloučit, a dokonce je to pravděpodobné, že půjde o více modelů stejné třídy. Stejně, jako to Audi má nyní například s modely A3 a Q3.

Časově se tento záměr kryje s koncem kariéry modelu A3, který letos dostane facelift. Je tedy pravděpodobné, že jej nový model nahradí, i když zatím nevíme, pod jakým označením. Pokud totiž bude nová konvence o tom, že sudé číslo v označení patří elektromobilům, očekávali bychom spíše znovuoživení legendárního označení A2 (dříve patřilo technicky přelomovému, celohliníkovému městskému hatchbacku). Trochu zajímavější by to bylo u crossoverů, protože u nich v současnosti označení Q2 a Q3 patří modelům z odlišných tříd.

Jasno také zatím není o použité technice, protože ačkoliv by koncern Volkswagen potřeboval maximálně amortizovat drahý vývoj stávající elektrické platformy MEB, tou dobou by měla být hotová už 800V platforma SSP (Trinity). Není tedy vyloučeno, že novinka by byla prvním modelem na ní postaveným a 800V architektura v nižší střední třídě by dala pověstně silnému marketingu značky rovněž silnou zbraň do ruky. Jediné, co zatím víme, je, že do hry vstoupí nové a unifikované koncernové elektrické články a s nimi související dojezd až 700 km. Více se snad dozvíme co nejdříve.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze