Američané zkoušejí nový typ popelářského vozu. Je to plně elektrický Mack

Američané zkoušejí nový typ popelářského vozu. Je to plně elektrický Mack
Fotografie: Mack
  • Novinka je zatím ve fázi testování
  • O pohon se starají dva elektromotory a čtveřice baterií
  • Nechybí třírežimový rekuperační systém

Elektromobilita postupně stále více zasahuje i do světa nákladních a užitkových vozidel. Poslední ukázkou toho je nový popelářský vůz značky Mack. První informace o něm přináší insideevs.com a jedná se o první čistě elektromobil pro odvoz odpadu. Nasazen bude prozatím v New Yorku a zatím se nejedná o produkční model. Jeho výroba se má spustit až v roce 2021, tudíž nový typ popelářského vozu sice bude sloužit v reálném světě, jenže až po ukončení služby se doladí případné nedostatky, aby výsledný produkt byl co nejdokonalejší.

Cílem použití takového automobilu pro výkon veřejných služeb je hlavně snížení emisí skleníkových plynů, a to o 80 procent do roku 2035. Tento plán se ale neobejde bez potřebné elektrifikace vozového parku. Zkušební provoz na tamních sběrných trasách pak bude sloužit k vyhodnocení provozního rozsahu, kapacity užitečného zatížení a poskytne přehled o celkové funkčnosti vozidla. Novinka se přitom nemusí vůbec stydět za technické specifikace. V útrobách stroje jsou totiž ukryty dva elektromotory, které nabízejí kombinovaný výkon 536 koní a 5 943 Nm točivého momentu.

Model LR Electric je přitom již trošku starší novinkou, jelikož jeho prototyp se ukázal už v roce 2018. Aktuální provedení je pak vybaveno čtyřmi lithium-iontovými bateriemi NMC a řidič využívá dvoustupňovou automatickou převodovku Mack Powershift. Vůz lze nabíjet skrze rychlonabíječkou s výkonem až 150 kW, přičemž o sbírání energie do baterií se stará také třírežimový rekuperační brzdný systém. Ten zohledňuje rostoucí zatížení nákladního vozu a pomáhá zachytit energii při každém zabrzdění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze