Výstavba polygonu pro autonomní auta se Stříbru líbí. Hledá se ideální projekt

Výstavba polygonu pro autonomní auta se Stříbru líbí. Hledá se ideální projekt
  • Pro bylo 13 ze 14 přítomných členů zastupitelstva, jeden se hlasování zdržel
  • Na projektu polygonu již nyní skupina Accolade spolupracuje s Českým vysokým učením v Praze
  • Skupina Accolade se zaměřuje na investice do infrastruktury pro podnikání

Nejen BMW, ale také investiční skupina Accolade bude v České republice stavět polygon pro testování autonomních aut. Zatímco BMW si vybralo jako svojí destinaci oblast Sokolova, tak polygon, za kterým bude stát Accolade, vyroste u města Stříbro.

Záměr skupiny Accolade založit na sever od města u městské části Těchlovice polygon pro vývoj a certifikování vozidel s autonomním řízením podpořilo i zastupitelstvo města. Zastupitelky a zastupitelé souhlasili se záměrem upravit územní plán města tak, aby stavbu v budoucnu umožnil. Pro bylo 13 ze 14 přítomných členů zastupitelstva, jeden se hlasování zdržel.

Děkuji městu Stříbru za takto širokou podporu. Jakmile bude polygon v provozu, přivede do Stříbra špičkové automobilové vývojáře z celé Evropy. Najde v něm zaměstnání celá řada vysokoškolsky vzdělaných odborníků. Opravdu věřím, že je to pro město Stříbro výjimečná příležitost. A stejně tak pro celou Českou republiku. Vývoj aut, která se umí řídit sama, totiž představuje možná ten nejnáročnější IT a strojírenský problém, na kterém dnes svět pracuje. Musíme být součástí jeho řešení, aby se u nás mohl dál rozvíjet špičkový automobilový výzkum a vývoj,“ říká Milan Kratina, CEO skupiny Accolade.

Autonomní polygon

Společně s případnou výstavbou polygonu chceme ve spolupráci s krajem vyřešit dlouho připravovaný severní obchvat města,“ říká starosta města Stříbra Karel Lukeš. „Doprava ve Stříbře je nárazově hodně složitá a kraj má v plánu obchvat vybudovat již řadu let.“

Zastupitelstvo města pověřilo jednáním s investorem o připravovaném polygonu místostarostu Martina Záhoře. „Výstavba polygonu by Stříbru jen na dani z nemovitosti přinesla každoročně přes pět milionů korun navíc do městského rozpočtu. Zásadní samozřejmě je najít takovou podobu projektu, která bude pro občany města výhodná. O tom s investorem jednáme,“ říká Záhoř.

Na projektu polygonu již nyní skupina Accolade spolupracuje s Českým vysokým učením v Praze, konkrétněji s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky, i s Vysokým učením technickým v Brně. VUT Brno se věnuje optimalizaci povrchů na polygonu, ČVUT se zabývá kybernetikou. Polygonu by se měly věnovat například některé studentské závěrečné práce. Zájem o rozvoj polygonu už projevilo například také Centrum aplikovaného výzkumu Nevadské univerzity ze západu USA a někteří výrobci komponentů.

Skupina Accolade se zaměřuje na investice do infrastruktury pro podnikání. V České republice a Polsku dosud uskutečnila 21 velkých průmyslových projektů.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze