Budou mít portýři co jíst? Mercedes představil automatické parkování bez řidiče

Budou mít portýři co jíst? Mercedes představil automatické parkování bez řidiče
  • Služba zatím funguje pouze na parkovišti u muzea Mercedesu
  • Do sériových vozů by se však funkce měla dostat v průběhu příštího roku

V mercedesáckém muzeu ve Stuttgartu se momentálně dějí docela zajímavé věci. Společně s Boschem zde automobilka představila autonomní parkovací systém. Za pomoci mobilní aplikace si můžete zarezervovat vůz, který si vás pěkně vyzvedne na vašem místě. Až bude vaše cesta u konce, stačí vystoupit u východu a opět zmáčknout příslušné tlačítko v aplikaci, aby si vůz zpátky našel svoje místečko v garáži.

Mercedes-Benz třídy E je velmi šikovné auto a parkovat za pomoci aplikace již umí v sériové verzi, zde je však díky možnosti nalezení parkovacího místa ještě o něco chytřejší. Bosch do vozu dodal senzory a pomohl Mercedesu celou službu zprovoznit. Muzeum Mercedesu je pravděpodobně tím nejlepším místem, kde lze otestovat nejen fungování, ale také způsob, jakým budou běžní zákazníci s technologií zacházet. K implementaci do sériové verze by však mělo dojít již příští rok, pokud tedy půjde vše hladce. Technologii musí zejména schválit ústav TÜV.

Podobnou funkci dnes nabízí pouze Tesla, která ji nazývá Summon. V pokročilém nastavení si vůz sám umí otevřít například vrata od garáže a vyjet. Na půl cesty je BMW, které dovolí výjezd vozu z parkovacího místa pouze za použití klíčku s displejem, s vozem ovšem nelze zatáčet. S přihláškou do klubu výjimečných pospíchá také Audi a jeho vlajková loď A8, avšak vůz se zatím ještě neprodává.

Auta nás baví velmi, parkování a především hledání parkovacího místa již méně. Proto doufáme, že se technologie rychle rozšíří do co nejvíce aut. Pokud máte chuť zjistit, jak technologie funguje, určitě se vydejte do muzea ve Stuttgartu. My se určitě chystáme.

Zdroj: carscoops.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze