Vše co potřebujete vědět o Kia Niro EV Concept přímo z Las Vegas

Vše co potřebujete vědět o Kia Niro EV Concept přímo z Las Vegas
  • Do roku 2025 chce Kia na trh uvést 16 elektrifikovaných vozidel
  • Kia Niro EV Concept má v útrobách 64kWh baterii, která zaručuje dojezd až 380 kilometrů
  • Sériová podoba jistě dozná nemalých změn

Kia má ve svém repertoáru prozatím pouze elektrický Soul, dlouho však nezůstane osamocený. Na právě probíhajícím veletrhu CES Kia ukázala prototyp modelu Niro EV. Jde o koncept, takže konečná podoba ještě dozná změn, ale i tak to vypadá, že by se mohlo jednat o příjemné osvěžení na trhu s elektromobily.

Kia Niro EV (CES 2018)

Kia e-Niro 64 kWh

Rozměry4 375 × 1 805 × 1 560 mm, 1 812 kg
Výkon150 kW
Baterie67,1 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)455 km

Niro EV Concept ztvárněný korejským designérským studiem Kia je plně elektrické kompaktní SUV. Karoserie aerodynamických tvarů zaručuje snadné obtékání vzduchu přes střechu, boky i podvozkové partie vozidla. Celý design se nese ve znamení decentních křivek a linií. Je otázkou, jak moc se auto v sériové výrobě změní.

V konceptu vládne minimalismus a displeje, tedy přesně tak, jak je poslední dobou trendy. Do sériový výroby to dotáhl už například Range Rover Velar nebo Audi A8. Brzy budou následovat další a vypadá to, že i elektrická Kia Niro. V konceptu je k dispozici ovládání gesty. Podobný systém už má například BMW řady 7 či BMW řady 5. Ovládat by tak měla jít hudba nebo klimatizační podmínky. Zda i tohle řešení zůstane v sériovém modelu je otázkou. Po technologické stránce koncept nabízí i nový systém aktivního varování chodců, který využívá přední kamery, rozpoznávání objektů nebo vnější reproduktory. Pokud zmiňovaný systém identifikuje chodce nebo cyklistu křižujícího vozovku před vozidlem, z reproduktorů se ozve akustické varování, které upozorní na přítomnost vozidla.

V útrobách bude lithium-polymerová baterie o kapacitě 64 kWh. Ta zaručuju rozumný dojezd, který má být dle papírových hodnot až 380 kilometrů. Výkon elektromotoru je 150 kW. Spekuluje se také o slabší variantě s 40kWh baterií. Té bychom se opravdu mohli dočkat. Kia v Las Vegas sdělila, že do roku 2025 chce na trh uvést 16 elektrifikovaných vozidel.

Do roku 2025 nabídneme celkem 16 vozidel s vyspělým pohonným ústrojím včetně pěti nových hybridů a plug-in hybridů, pěti nových elektromobilů s bateriovým pohonem a zbrusu nového vozidla FCEV pro masový trh. Tento elektromobil s palivovými články, který je plánován na rok 2020, bude stát v popředí snah automobilky Kia o bezemisní mobilitu budoucnosti,“ komentoval budoucnost místopředseda automobilky Yang.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze