Kia Niro EV Concept spatřila světlo světa. Na jedno nabití ujede reálně 380 km

Kia Niro EV Concept spatřila světlo světa. Na jedno nabití ujede reálně 380 km
  • Baterie má kapacitu 64 kWh
  • Vůz umí rozeznávat řidiče díky umělé inteligenci
  • Výkon elektromotoru činí 200 koní

Veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas pokračuje ve velkém tempu. Po vodíkovém Nexu od Hyundai se představila elektrická Kia Niro. Vůz byl vytvořen v designovém studiu Kia v Jižní Koreji a je to znát. Ve srovnání s produkční verzí nabídne mnohem stylovější vzezření. Nejvíce to nejspíš poznáte na zaslepené masce, která nyní disponuje displejem vítajícím návštěvníky veletrhu.

Rozdílů je však mnohem víc a je třeba říct, že změny malému crossoveru prospěly. Vzhled konceptu umocňuje interiér, který se produkční verzi podobá ještě méně. Vládnou zde displeje a minimalismus, přesně podle nejnovější módy. Novinkou jsou senzory na volantu chápající lidská gesta, po swipenutí rukou tak můžete například změnit skladbu, ztlumit hlasitost nebo upravit nastavení klimatizace.

Dnes již u žádného konceptu nesmí chybět umělá inteligence. Systém HMI (Human Machine Interface) umožňuje přihlášení uživatele pomocí rozpoznání obličeje či hlasu a přesně podle jeho požadavků nastaví infotainment i jízdní režimy. Velký skok kupředu se odehrává také v kolonce „dojezd na elektrickou energii“. Baterie s kapacitou 64 kWh bude zajišťovat dojezd reálných 380 kilometrů, a to i přes 200koňový výkon elektromotoru. Mluvilo se však také o druhé slabší variantě s 40kWh kapacitou baterie.

Kia do elektromobility pořádně šlape, chce totiž splnit svůj plán mít v roce 2025 hned 16 elektrifikovaných modelů. Řada by měla být složena z pěti hybridů nebo plug-in hybridů, pěti elektromobilů a jednoho vozu na vodík. Ten bude uveden na trh v roce 2020.

Zdroje: greencarreports.com, carscoops.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze