V okolí Obertauernu si užijete nejenom silnice. Vyhrát můžete i klíčky od BMW

V okolí Obertauernu si užijete nejenom silnice. Vyhrát můžete i klíčky od BMW
  • Silnice v okolí rakouského Obertauernu si užijete, ať už sedíte v rodinném kombíku či SUV, anebo v něčem ostřejším
  • Nám dělalo společnost BMW 530d GT a X5 30d
  • Každý rok po sezóně se hledá poklad v podobě klíčků k novému vozu BMW

Možná často přemýšlíte, kam v zimě vyrazíte na hory, popřípadě v létě na túru, aby to nebylo příliš daleko a ukojili jste jednak vaše sportovní ambice, ale také ty řidičské. Jinak řečeno, hledáte místo, kde budete mít hezké silnice a užijete si to nejen na kopci, ale také při cestě k němu. Máme pro vás jeden malý tip – vyrazte do rakouského Obertauernu.

Lyžařské středisko Obertauern jsme osobně navštívili a můžeme ho směle doporučit. Nachází se na jihovýchodě Salcburska, po cestě se tedy můžete zastavit v tomto krásném městě. Nadmořská výška je 1655 až 2 501 metrů, která slibuje lyžování, a to až do konce dubna.

Možná si říkáte, proč vám o tom říkáme. Cestou tam jsme si vyzkoušeli tamní silnice, které museli snášet nápor výkonu, který se přenášel na rovný asfalt od pohonných jednotek hned několika modelů. My konkrétně jsme vyzkoušeli jak BMW X5 30d, tak i BMW 530d GT. Cesta delší než 450 kilometrů ubíhala rychle i díky třílitrovým šestiválcům, kterým výkon rozhodně nechybí.

Za volantem BMW X5

Na cestu jsme si zabalili kompletní lyžařské vybavení, které „pětkové bávo“ spolklo jako malinu a ještě nějaké to místo zbývalo například pro neodolatelnou českou lahůdku v podobně plzeňského piva. To už však necháme na vás. Ve více lidech se do obou vozů narovnáte trošku komplikovaně. V případě, že bude mít vaše žena tendence se balit jako vždy, tak asi nenarovnáte.

Naštěstí si v Obertauernu můžete půjčit nejenom lyže, ale také snowboard, snowbike a další prostředky slibující zábavu. A to nemluvím o tom, co dělá Obertauern Obertauernem. Jistá zpěvačka zpívá píseň s názvem Little Party Never Kill Nobody a Obertauern si to vyložil doslova. Například při našem pobytu jsme narazili na bar, kde v tu chvíli byl opravdu velký dav lidí, jimž dělal společnost DJ. A aby toho nebylo málo, tak atrakcí byla posádka parašutistů z Red Bull Skydivers, kteří přímo před barem nastoupili do vrtulníku a později z něho nad tímto místem seskočili. Prostě zážitek.

Památník Beatles Obertauern

Po velkolepé párty se vám pak vstávat sice nechce, ale my automobiloví fanoušci víme, že taková ranní projížďka na krásné silnici je prostě nepopsatelná. Tamní instruktoři zase vědí, že takový malý skialpinistický výšlap má podobný efekt na vyplavování hormonu štěstí. V tomto středisku v 60. letech pobývali i samotní členové legendární skupiny Beatles. Film Help! se tu natáčel na sněhu.

Každý rok na konci sezóny zde probíhá také hledání pokladu. Na sjezdovce se do sněhu zahrabe 30 truhel. V každé je nějaká cena. Soutěžící kopou malou lopatkou. Do truhel se však dostanou až večer na slavnostním odhalení. Hlavní cenou jsou klíčky od automobilu BMW.

Obertauern party

Ale teď pojďme zpět k autům. S BMW X5 30d můžete počítat nejenom díky pohonu všech kol, podobně jako u pětkového BMW, ale také se spotřebou okolo 8 litrů. O litr méně si pak vezme 530 GT. Při cestě si však dejte pozor – rakouská policie ráda staví řidiče, kteří mají lyže umístěné jinak než ve vaku, který je na lyže určený. Chybět vám nesmí také reflexní výbava a disciplinovanost, především tedy co se rychlosti týká.

Více informací najdete na oficiálních stránkách střediska.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze