Stellantis je pro bezstarostné cestování elektromobilem. Rozšiřuje aplikaci e-Routes

Stellantis je pro bezstarostné cestování elektromobilem. Rozšiřuje aplikaci e-Routes
Fotografie: Stellantis
  • Aplikace e-Routes pracuje za pomoci funkce Mirror Screen
  • Dostupná je nově pro Jeep Avenger či Alfu Romeo Junior Elettrica
  • e-Routes je kompatibilní s CarPlay a Android Auto

e-Routes je mobilní aplikace od skupiny Stellantis speciálně určená pro plně elektrická vozidla. Je kompatibilní s CarPlay nebo Android Auto a je v reálném čase propojená s daty o vozidle. Díky tomu snižuje obavy z nedostatečného dojezdu, neboť dokáže doporučit na každé trase nejvhodnější dobíjecí řešení. Aplikace e-Routes byla původně spuštěna v říjnu 2023 u vozů Citroën. Následně ji Stellantis i s jejími pokročilými funkcemi postupně rozšířil na značky Peugeot, DS Automobiles a Opel. Tato aplikace je určena pro vozy, které využívají konektivní služby. V současné době se aplikace zavádí ve všech evropských zemích. Letos v létě bude k dispozici pro vozy Fiat 600e, Alfa Romeo Junior Elettrica, Jeep Avenger a Lancia Ypsilon Electric. Aplikace byla vyvinuta především pro zákazníky, kteří si zakoupili elektromobil vybavený konektivními službami, ale bez navigačního systému.

e-Routes totiž využívá funkce Mirror Screen. Hlavním cílem tohoto řešení je poskytnout zákazníkům efektivní pomoc pro plánování cest, které bude poskytovat vždy aktuální navigační pokyny na základě údajů o vozidle v reálném čase, jako je úroveň nabití baterie, kapacita baterie, teplota vzduchu atd. „Vyvíjíme technologická řešení, která obohacují zážitek z jízdy na elektrický pohon a zjednodušují správu elektromobilů,“ říká Rodolphe Huet, ředitel oddělení softwarových produktů pro elektrické vozy. „Využitím potenciálu softwaru pro nový zážitek ve vozidle nabízí Stellantis sílu konektivních služeb, aby svým zákazníkům usnadnil život, zvýšil bezpečnost jejich jízdy a zajistil bezstarostný průběh jejich cest.“ Aplikace e-Routes intuitivně pomáhá zákazníkům při plánování cesty, ať už přímo v chytrém telefonu, nebo pohodlněji přes zrcadlení prostřednictvím CarPlay a Android Auto a systému infotainmentu na centrálním displeji vozu.

Navede je k cíli jejich cesty a navrhne nejefektivnější dobíjecí stanice na trase, přizpůsobené preferencím řidiče, včetně možností platby a požadované minimální úrovně nabití baterie. Navádění ke každé nabíjecí stanici usnadňují informace o provozu v reálném čase a dynamické aktualizace stavu nabití baterie. e-Routes tak pomáhá zákazníkům přepočítat cestu, pokud se změní podmínky. Pokud například zákazník jede vyšší rychlostí, než původně plánoval, aplikace e-Routes informuje řidiče o nových možnostech trasy a navrhne dřívější dobu dobíjení, aby bylo zajištěno, že vůz dorazí do cíle při současném dodržení preferencí, které zákazník předem nadefinoval, jako je například konkrétní minimální úroveň nabití baterie při příjezdu. Každou cestu doplňují také přesné návrhy dostupnosti dobíjecích stanic v reálném čase, které zákazníkům umožňují zjistit, zda je stanice obsazená, či nikoli. Při plánování cesty se u každé navrhované dobíjecí stanice zobrazují blízké restaurace, bary a hotely, takže se zákazníci mohou rozhodnout, zda chtějí využít dobu dobíjení k posezení u kávy, nebo zda si cestu naplánují s ohledem na dostupnost určitých služeb.

Kromě toho je aplikace e-Routes schopna odhadnout náklady na každé dobíjení a předem zákazníka informovat o celkových nákladech pro danou cestu. A konečně, když nastane čas vyrazit na cestu, může uživatel aktivovat hlasové navádění, a dostávat tak během celé cesty hlasové pokyny. Zákazníci si tak mohou naplno vychutnat cestu, využívat dopravní informace v reálném čase a dostávat upozornění na radary. Po aktivaci balíčku Connect Plus nebo samostatné služby stačí zákazníkům pro přístup k e-Routes otevřít mobilní aplikaci značky svého vozidla a kliknout na vyhrazený odkaz, který je přesměruje na e-Routes. Uživatelé si nemusí vytvářet nový účet, mohou se přihlásit pomocí přihlašovacích údajů k účtu své značky.

Snahou skupiny Stellantis je nabídnout zákazníkům svých značek, aby mohli e-Routes využívat již dnes, a usnadnit jim tak přechod na elektromobily. Zavádění pokročilých technologií, které zvyšují bezpečnost vozidel, zlepšují zákaznickou zkušenost a poskytují řidičům potřebné informace, jsou klíčovými prvky závazku skupiny Stellantis v rámci strategického plánu Dare Forward 2030, jehož cílem je nabízet špičkovou mobilitu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze