Vláda připravila memorandum. Podpoří elektromobily a autonomní řízení

Vláda připravila memorandum. Podpoří elektromobily a autonomní řízení
  •  Součástí memoranda je akční plán, který počítá s 25 úkoly do roku 2025
  • Zlepšit se má mimo jiné infrastruktura pro cestování elektromobilem

Vláda dnes připravila Memorandum o budoucnosti automobilového průmyslu v České republice, které připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Memorandum bude následně podepsáno ministrem Jiřím Havlíčkem a prezidentem Sdružení automobilového průmyslu Bohdanem Wojnarem.

„Jsem velmi rád, že se podařilo dotáhnout do zdárného konce, odbornou veřejností dlouho očekáváné, Memorandum o budoucnosti automobilového průmyslu ještě během mandátu této vlády. Podobu ekonomiky vedle průmyslové výroby budou stále více ovlivňovat služby a digitální technologie. Tato změna staví automobilový průmysl, který je jedním z pilířů českého národního hospodářství, před důležité otázky a nabízí budoucí příležitosti,“ uvedl ministr Jiří Havlíček.

Součástí memoranda je také akční plán, který do roku 2025 počítá s 25 úkoly. Ty se týkají především infrastruktury pro bezemisní vozidla, standardizace a právních aspektů automatizovaného řízení, vysokorychlostního internetu, digitálních a mobilních služeb a výzkumu a vývoje pro automobilový průmysl.

Své si k tomu pověděl také Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy: „Není žádným tajemstvím, že doprava je největším znečišťovatelem ovzduší v Praze. Rozvoj elektromobility je v této věci jedním z klíčů k lepší budoucnosti. My se na úrovni Prahy snažíme přispět také. Velmi motivační je podle ohlasů opatření, že elektromobily mohou parkovat ve všech parkovacích zónách za pouhých 100 korun ročně.“ Podle Dolínka je elektromobilita typickou oblastí, která si zaslouží veřejnou podporu. Elektromobily jsou totiž oproti klasickým automobilům stále výrazně dražší. „Lidé si logicky vzhledem k rozdílu v ceně pořízení elektromobilu velmi rozmýšlejí, proto je nutné je motivovat. Jako ideální vidím kombinaci různých úlev, které však musejí jít ruku v ruce s rozvojem infrastruktury, tedy zejména dobíjecích stanic,“ dodal Dolínek.

Zdroj: mpo.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze