Většina majitelů Tesly Model 3 se cítí s Autopilotem bezpečně

Většina majitelů Tesly Model 3 se cítí s Autopilotem bezpečně
Fotografie: Tesla
  • Nový průzkum ukazuje, že 90 % majitelů Tesly Model 3 je spokojeno s Autopilotem
  • V několika případech tato funkce zachránila život a někdy naopak zavinila autonehodu
  • Několik příběhů poukazuje na fakt, že se stále jedná o funkci ve vývoji

Bloomberg nedávno vydal průzkum, ve kterém se zeptal 5 000 vlastníků Tesly, konkrétně jejich Modelu 3, a rozdělil jej do tří částí. První se zabývala výdrží a kvalitou samotných komponentů, druhá obsluhou a nabíjením a my se v tomto článku zaměříme na třetí část: obecnou spokojenost s autonomními funkcemi. Tento průzkum zpracoval magazín cleantechnica.com.

Tesla Model 3

Ne všichni uživatelé totiž mají pozitivní zkušenosti s balíčkem Autopilota, kdy někteří vlastníci hlásili neočekávané zpomalení, ale 90 procent respondentů je s funkcemi spokojeno. Několik uživatelů se dokonce nebojí říct, že se cítí bezpečněji, když se auto dokáže samo řídit. Celkově 13 % vlastníků vozu uvedlo, že se díky autonomnímu řízení dostali do nebezpečné situace a jako protiváha 28 % z nich říká, že je zachránilo od potencionálně nebezpečné situace. Bloomberg dodává, že tyto příběhy užívání Autopilota poukazují na stav, ve kterém se zrovna svět automobilů nachází.

Takováto funkce dokáže provést manévr, který odvrátí střet, ale také je hlášen nespočet chyb, kdy vozidlo z ničeho nic začne brzdit, nečekaně změní směr nebo třeba nezvládne zabrzdit při spatření překážky na silnici. Tesla je pionýr a inovátor v tomto odvětví, proto je třeba brát v potaz možnosti systémových chyb. Šest řidičů uvedlo, že jejich Autopilot přispěl ke srážce s dalším vozem a devět naopak tvrdí, že jim zachránil život. Tak jako v běžném životě, i tady jsou dvě strany mince. Nicméně naprostá většina uživatelů uvedla, že je s funkcemi spokojena.

Nakonec tady máme i konkrétní příběhy z praxe. Jeden uvádí, že auto v mlze detekovalo srážku několika vozů a samo zabrzdilo. Další píše o sněhové bouři v Clevelandu, silnice byly zamrzlé. Protijedoucí auto projelo na červenou a dřív než řidič stihl zareagovat, Tesla zabrzdila a zabránila srážce. Poslední příběh vypráví o situaci, kdy auto správně nerozeznalo dopravní značení a vjelo do dalších vozů před ním.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze