V Audi A8 tepe hned šest výkonných procesorů. Stojí za nimi NVIDIA

V Audi A8 tepe hned šest výkonných procesorů. Stojí za nimi NVIDIA
  • Zpracování dat probíhá rychlostí 2,5 bilionu vstupů každou sekundu
  • Celkem je v Audi A8 šest procesorů
  • Ty sbírají data z radarů, kamer či ultrazvukových snímačů

Tento týden se odehrála v Barceloně světová premiéra Audi A8. To dostalo jako první automobil podporu autonomního řízení úrovně tři. Co za vším stojí po technologické stránce?

Stručně řečeno jde o řešení společnosti NVIDIA. Uvnitř Audi A8 najdeme šest procesorů od této společnosti. Například už jen takový virtual cockpit, kterému jsme se věnovali už dříve, pro sebe potřebuje jeden vlastní procesor. A to tady dále máme displej infotainmentu a především několik senzorů a radarů, jejichž data se v reálném čase zpracovávají. Díky tomu může Audi A8 jezdit autonomně.

Úroveň 3 u autonomního řízení znamená, že řidič nemusí dávat pozor na cestu, pokud jsou splněny ideální podmínky. Audi A8 zvládá autonomní jízdu až do rychlosti 60 kilometrů v hodině.

Podobný systém už nabízí například Tesla. Ta však má autonomní řízení úrovně 2. Dříve jste sice u tesly nemuseli aktivně držet volant, ale po negativních zkušenostech a tlaku nejen veřejnosti, ale i médií, automobilka svého autopilota aktualizovala.

Procesory NVIDIA sbírají data nejen z radarů, kamer a laserů, ale také z ultrazvukových snímačů. Následně vše propočítávají a dle toho se Audi A8 chová. Zpracování dat probíhá rychlostí 2,5 miliard vstupů každou sekundu.

Zdroj: techcrunch.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze