První opravdu autonomní vůz bude Audi A8. I Mercedes může závidět

První opravdu autonomní vůz bude Audi A8. I Mercedes může závidět
  • Audi nabídne autonomní řízení úrovně 3
  • Vůz nebude potřebovat řidiče až do rychlosti 60 km/h

Není to ani týden, co jsme se dostali k oficiálním informacím o vlajkové lodi Mercedesu, a už se k nám řítí zpráva z Audi, že jejich nejnovější A8 bez problému Mercedes překoná. Mělo by tomu být minimálně na technologickém bojišti, kde je nejúčinnější zbraní autonomní řízení. Právě Audi by mělo do konce tohoto roku přivézt A8 s nejpokročilejším autonomním systémem na světě.

Audi A8

Konkrétně by mělo jít o úroveň 3, která řidiči za určitých podmínek dovolí předat zodpovědnost vozu. Systém vás nenechá ve štychu až do rychlosti 60 kilometrů za hodinu, bude ale vyžadovat svodidla mezi jednotlivými směry silnice. Řidič se tak bude moci věnovat například čtení, samozřejmě ale bude muset být připraven jednat v případě neočekávatelných problémů. Na nesnáze a přerušení autonomního režimu vůz upozorní zhruba v rozmezí mezi osmi až deseti vteřin předem.

Mercedes-Benz třídy S

Mercedes-Benz třídy S dovoluje pouze úroveň 2, která sice řidiči dovoluje opustit kontrolu všech ovládacích prvků vozidla, vyžaduje však neustálý dohled a sledování cesty. Jako další by nás napadla samozřejmě Tesla, která by měla být v tomto ohledu nejdál, pořád se ale pere s aktualizacemi a legislativními překážkami. S těmi se již v Evropě snaží vypořádat Audi, které říká, že pouze legislativa může spuštění autonomní technologie pozastavit.

Vše by se však mělo do konce roku stihnout, a tak nás možná již začátkem roku 2018 čekají velmi zajímavé novinky, popřípadě testování. Oficiálně by se Audi A8 mělo představit 11. července v Barceloně. Mimochodem nabídne také plug-in hybridní pohon a mnoho dalších technologií, které nás velmi zajímají.

Zdroj: autocar.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze