Jak bude fungovat autonomní řízení v Audi A8? Známe podrobnosti

2
Jak bude fungovat autonomní řízení v Audi A8? Známe podrobnosti
  • Audi A8 nabízí jako první auto autonomní řízení úrovně 3
  • Automobilka Audi směřuje své autonomní řízení mimo města
  • Největší komplikací je zastaralá legislativa

Audi A8 přichází na trh jako první automobil, který nabídne autonomní řízení úrovně 3. Zjišťovali jsme, jak to všechno bude ve skutečnosti fungovat. Především Audi A8 dostala nové senzory, kterým vládne laserový skener. Ve chvíli, kdy auto vyhodnotí, že vše zvládne samo, vám to dá najevo ikonkou ve virtual cockpitu. Vy poté pouze stisknete tlačítko AI (Audi Intelligent) a auto pojede zcela samo. V tu chvíli byste si mohli číst třeba noviny nebo koukat na televizi. Jenže…

Zaprvé: zatímco takový Google jde cestou autonomního řízení ve městě, tak Audi naopak mimo něj, tedy na dálnicích nebo rychlostních komunikacích. A za druhé: legislativa. „Autonomnímu systému věříme, ale z důvodu chybějící legislativy ho nemůžeme využít v takové míře, jak bychom chtěli,“ řekl Tomáš Velek, šéf divize Audi ve společnosti Porsche Česká republika.

A má pravdu. Kdo bude moci za případnou nehodu: vy, anebo snad automobilka? Audi A8 sice zvládne jezdit samo, ale vy jste tam od toho, abyste vše kontrolovali. Ve chvíli, kdy tento problém ošetří nějaký zákon, až pak se celá věc posune. Řešením může být pojištění automobilky a v případě selhání vše půjde právě za automobilkou. Kdo by ale byl ochoten takové pojištění poskytnout? Stále nás čeká velký kus cesty a otázka, kdo za případné škody, které se mohou stát, nese zodpovědnost, je pouze jedna z mnoha.

Pochybnosti trochu vzbuzuje i fakt, že Audi A8 v krajních situacích může požádat o převzetí kontroly. Auto se bude řídit samo, vy budete jen dohlížet a ve chvíli, kdy auto zjistí, že už nemá situaci tak úplně pod palcem, dá vám akustický signál. Po něm máte celých 15 sekund na to, abyste řízení kompletně převzali. I tak se těšíme, až si vše vyzkoušíme na vlastní kůži.

Diskuze ke článku
hhj
Bylo by super kdyby jste udělali nějaké velké shrnutí úrovní autonomního řízení a k tomu příklady aut a jak to funguje v praxi.
Jiří Švarc
Jiří Švarc
"Kdo by ale byl ochoten takové pojištění poskytnout?"
Třeba jakákoli pojišťovna? Vše je jenom o konkrétní sumě peněz a já si troufám říct, že se budou o takovou zakázku pojišťovny prát a ta cena bude dost malá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze