Uhlí prohrává cenovou válku s větrem a sluncem. Rychleji, než se čekalo

23
Uhlí prohrává cenovou válku s větrem a sluncem. Rychleji, než se čekalo
Fotografie: Sunseap
  • Náklady na elektřinu z uhlí začínají převyšovat náklady na obnovitelnou energii
  • Ta už tedy začíná být nejen ekologičtější, ale i levnější
  • Spojené státy se připravují na masivní odstavování tepelných elektráren

Zatímco u nás jakoukoliv smysluplnou ekonomickou debatu stále blokují absurdní dotace, ženoucí koncovou cenu energie z obnovitelných zdrojů do astronomických výšin, ve Spojených státech mají jasno. Tamější think tank Energy Innovations provedl analýzu, podle níž se cenové křivky nákladů na černou a zelenou energii protnou mnohem dříve, než se čekalo. Jako mezník byl původně vypočítán rok 2025, v němž se měly stát ekonomicky neobhajitelnými tři čtvrtiny všech tepelných elektráren v USA, to se však už téměř stalo vloni. Lze tedy důvodně očekávat, že již letošní uzávěrky potvrdí definitivní porážku tepelných elektráren i po ekonomické stránce. Environmentalisté je totiž samozřejmě zavrhli už dávno a prosadili i příslušné politické kroky, vedoucí k podpoře obnovitelných zdrojů, i když to ve Spojených státech s tradičně silnou lobby uhlobaronů a konvenčních energetiků neměli snadné.

Tím ale nemilosrdný ortel nad spalováním uhlí jako velmi neefektivní a vysoce znečišťující formou výroby energie neskončil. Zatímco v roce 2019 bylo podle electrek.co ve Státech zapojeno do rozvodné sítě celkem 239 GW tepelných zdrojů, už o rok později bylo vyhodnoceno 166 GW, tedy 72 % kapacity z předchozího roku (za rok 2020 celkový součet chybí, meziročně se ale příliš nezměnil) jako neekonomických. A to buď díky cenové konkurenci místních větrných nebo solárních zdrojů, případně končící životnosti elektráren (5 let a méně). Ještě zajímavěji tato matematika vypadá z pohledu prostého počtu tepelných elektráren bez zohlednění jejich jednotkové kapacity. Z celkových 235 je jich v tuto chvíli už 182, tedy plných 80 %, nehospodárných nebo na konci životnosti.

Závěr celé zprávy, mapující horizont do roku 2035, dává argument všem zemím s energetickou ekonomikou, nedeformovanou dotacemi. Jednoznačně konstatuje, že kromě ekologické neobhajitelnosti už černá energie přestala být i ekonomická. Náklady na její výrobu konstantně rostou, zatímco obnovitelná energie je díky neutuchajícímu vývoji a přívalu investic naopak stále levnější. A že lze bez jakéhokoliv rizika už nyní ukončit výstavbu nových elektráren na fosilní zdroje (včetně zemního plynu) a výpadky kapacity po postupném odstavování špinavých zdrojů hladce nahrazovat těmi obnovitelnými. Politici mají už dnes nástroje k pečlivým nákladovým analýzám nečisté energie, o níž mají uhlobaroni samozřejmě tendence lhát a mlžit, a často to opravdu dělají. A také k podpoře vylepšování a intenzifikace obnovitelných zdrojů do budoucna.

Diskuze ke článku
Metak Osobni
Metak Osobni
Fake news

Cena energii raketove stoupa stejne jako poptavka zeme jenz vyradili uhelky a nuclearky zazivaji vypadky site a je obrovsky tlak na znovu zapnuti nuclearek.

Takova cina stavi uhelne elektrarny raketovym tempem aby zabranila energeticke kryzi.

Cena energii bude stoupat do bodu kdy lidem dojde z ekoterorysty trpelivost a zacne se budovat jadro a poradne.

Ceka nas brzo vyrazovani prni generace solarnich panelu jedna se o miliony tun odpadu ktery nikdo nevi co snim.

Vetrne elektrarny zdecimovali ptactvo a v mistech kde byli vykaceny lesy zpusobuji erozy sesuvy a zaplavy!!!

Takze tahnete z tou ekoterorystickou propagandou nekam dekuji.
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Jedno slohové cvičení nějakého thing tanku berete jako podložený nezvratitelný fakt? Deset zemí prozřelo zatímco tisíc tam tu ekonomicko-ekologickou supervýhodnost zatím nevidí a sami hloupě vyhazují státní rozpočty za dražší řešení z nějakého zvykového práva? :-D To jste u mě trošku klesli. Ono je totiž jednoduché srovnat ekologičnost/cenu uhelné vedle solární elektrárny... a pak vám to vyjde stejně stejně jako tomu plátku. Ale kde máte tu obří investici které u uhelné elektrárny už není - tj. stabilizační zdroje, skladovací kapacity pro vyrovnávání výkyvů a další neskutečně drahé podružné náklady co nesouvisí sice s elektrárnou, ale nesporně s distribucí a spolehlivostí? Míval jsem vás za serióznější médium než elektrobulvár :-/
Tomáš Jendrulek
Tomáš Jendrulek
Naposledy upraveno: 7. 5. 2021 16:42
To je jasné, to je o tvrdém zdanění fosilních zdrojů formou povolenek a dotační politice solárů a větrníků. Nejsou to rovnè podmínky ale jsou to podmínky regulovaného socialismu.
Zdeněk Philipp
Zdeněk Philipp
Delate si srandu, ja jsem vas mel za seriozni medium. Uhli nemuze porazit solarni ani vetrna energie bez priplatku za emisni povolenky zrejme nikdy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze