Volvo Cars budou pohánět větrníky. Volvo tak získá 1 GW z obnovitelné energie

2
Volvo Cars budou pohánět větrníky. Volvo tak získá 1 GW z obnovitelné energie
Fotografie: Volvo Cars
  • Volvo Cars uzavřelo partnerství s developerem větrných elektráren Eolus Vind
  • Vybudovaný větrný park Västvind u Göteborgu ročně vyrobí 4,5 TWh elektřiny
  • Elektrárna bude napájet továrnu v Torslandě a nový závod na výrobu baterií

Společnost Volvo Cars jde cestou udržitelnosti, nejen tím, že se zaměřuje na výrobu elektromobilů, ale také hodlá dodávat do své továrny v Torslandě elektřinu pocházející z větrné elektrárny na moři. Energytech.com informoval o tom, že švédská automobilka uzavřela memorandum o spolupráci s developerskou společností Eolus Vind zabývající se stavbou větrných elektráren. Společným projektem bude výstavba větrného parku Västvind na moři u pobřeží Göteborgu. Projekt má být zahájen v roce 2027 a dokončení je plánováno na rok 2029. Větrníky májí potenciálně vyrábět až 4,5 TWh elektřiny ročně, což odpovídá pokrytí energetické potřeby celého města Göteborg, které má cca 580 000 obyvatel.

Dohoda mezi společnostmi zaručuje Volvo Cars odběr až 1 GW elektřiny, což umožní napájet provoz společnosti v Torslandě u Göteborgu a také nově budovanou továrnu na baterie, kterou Volvo staví ve spolupráci se společností Northvolt. Továrna v Torslandě se nachází na ostrově Hisingen v kraji Västra Götaland v západním Švédsku. Je to druhý nejlidnatější kraj v zemi, a tak je zde nedostatek elektřiny. Očekává se, že se do roku 2030 poptávka po elektřině zdvojnásobí. „Společnost Volvo Cars usilovně pracuje na snížení uhlíkové stopy celého životního cyklu vozu, včetně elektřiny spotřebované na výrobu vozů a jejich baterií. Tím, že jsme se zavázali vyrábět elektřinu z větrných elektráren na moři u Hisingenu, si chceme zajistit přístup k lokálně vyráběné elektřině z obnovitelných zdrojů a za rozumnou cenu,“ řekl Johan Lannering, vedoucí oddělení strategické spolupráce ve společnosti Volvo.

Společnosti Volvo a Eolus doufají, že tento projekt pomůže zajistit budoucnost Švédska v oblasti obnovitelných zdrojů energie a podpoří cíle země v oblasti čisté nulové spotřeby. „Podmínky v západním Švédsku vyžadují, abychom již dnes podnikli kroky k vytvoření nové dodávky elektřiny a zároveň zajistili vlastní dodávky elektřiny z obnovitelných zdrojů v budoucnu. Navíc tento přechod vytvoří pro region mnoho nových pracovních míst v automobilovém průmyslu,“ dodal Lannering.

Diskuze ke článku
Carlos
Carlos
"odběr až 1GW" ? Jako vážně ?
Martin Kozelka
Dobrý den, 1 GW je plánovaný výkon větrné elektrárny a tato kapacita by měla být rezervována i pro Volvo. Rozumím, že je doopravdy velké číslo, a proto je nutné, aby se tato elektrárna postavila. Pak se zajistí dostatek elektřiny pro výrobu Volvo Cars a nebude nutné využívat zdroje, které slouží obyvatelstvu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze