Švédsko staví první elektrickou silnici. Vybití na ní bude takřka nemožné

1
Švédsko staví první elektrickou silnici. Vybití na ní bude takřka nemožné
Fotografie: Trafikverket
  • Silnice bude mít integrovanou elektrickou kolejnici
  • Švédsko je první zemí na světě s tímto řešením
  • Do provozu bude elektrická silnice uvedena za dva roky

Švédsko může začít slavit prvenství. Jako první totiž hodlá postavit elektrickou silnici, která bude nepřetržitě nabíjet po ní jedoucí elektromobily. O převratné technické novince podporující rozvoj elektromobility píše electrek.co a již dnes je možné v severské zemi spatřit čtyři dočasně elektrifikované pozemní komunikace. Ty jsou ve městě Lund v jižním Švédsku. Nově chystaný úsek však nabídne délku 21 km, po kterém současně povede elektrické vedení přímo uprostřed jízdního pásu.

Silnici „budoucnosti“ staví švédská dopravní správa Trafikverket. Ta v současné době pracuje na zajištění dodavatele projektu. Firma si pro přelomový projekt ještě nevybrala nabíjecí technologii, ale očekává se, že finální technický návrh a kompletní výstavba bude dokončena již za dva roky. Krátce poté bude silnice otevřena ve zkušebním provozu. Každý elektrický vůz bude nutné vybavit speciálním snímacím zařízením, které bude schopno nepřetržitě dodávat elektrickou energii do baterií.

Elektrifikovaná silnice povede mezi městy Hallsberg a Örebro. Tento úsek nebyl vybrán náhodou, protože jde o frekventovaný dopravní koridor pro komerční přepravu zboží. Otázkou je, jak vše bude ve finále fungovat a zda takové řešení povede k dalšímu významnému přesunu k čisté elektromobilitě. Švédská univerzita Chalmers University of Technology navíc vydala letos v březnu studii, která naznačuje, že kombinace elektrických silnic na 25 % nejfrekventovanějších vnitrostátních a evropských trasách by byla optimální pro přechod na výhradně elektrická vozidla.

Diskuze ke článku
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Na takové informaci mi vadí, že v ní není ani náznak technického řešení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze