Německý energetický mix se za rok 2021 zhoršil, příroda nespolupracovala

Německý energetický mix se za rok 2021 zhoršil, příroda nespolupracovala
Fotografie: Fraunhofer ISE
  • Němečtí elektromobilisté se podle plánů mohou v dohledné době těšit na výhradně čistou energii
  • Jenže stabilita obnovitelných zdrojů energie není taková, jak se plánovalo

Nástup elektromobility je navázán na přechod k bezuhlíkové energetice. S ní se různé rozvinuté ekonomiky vypořádávají po svém. Země s bohatými zdroji vodní energie už jí prakticky dosáhly, jinde se jde především cestou větrných a solárních elektráren. Němci se v rámci projektu Energiewende rozhodli k rázným krokům a vypínají nejen tepelné, ale v rámci tzv. Atomausstiegu také jaderné elektrárny ještě před skončením jejich životnosti. Jaderná energie totiž není obnovitelná, a proto nebyla až do nedávného přelomového rozhodnutí Evropské komise o jejím zařazení mezi tzv. zelené investice považována za čistý zdroj.

Náš západní soused každopádně vsadil v první řadě na vítr a za tím účelem buduje gigantické větrné parky na pobřeží Severního i Baltského moře, a to včetně tzv. offshorových, tzn. umístěných na pilotech přímo v moři. A skutečně – jejich podíl v energetickém mixu předstihl hnědouhelné elektrárny a v současné době je jednoznačnou jedničkou. A to se právě Němcům loni vymstilo. Vyplnily se totiž pesimistické scénáře a severní větry, dosud štědře vyrábějící gigawatty elektrické energie a mj. také dominantně ovlivňující klima ve střední Evropě, loni nečekaně zeslábly.

Následky nevypadají na první pohled nijak hrozivě; pokles výroby o 16,1 TWh na výsledných 113,5 TWh znamená podle Fraunhoferova institutu odepsaných 12,4 %, které energetici navíc vykryli z jiných zdrojů. Problém je, že pokud Němci nepřehodnotí svou strategii, uzavřou letos šest zbývajících atomových zdrojů a přijdou o dalších zhruba 65,4 TWh (výroba v roce 2021), tzn. dalších 13,3 % celkové spotřeby. A země, jejíž střednědobé plány počítají s částečným importem, se stane silně závislou na zjevně málo stabilních a zahraničních zdrojích. A to bude problém i pro rychle rostoucí počty elektromobilů. Fakt, že podíl obnovitelných zdrojů se meziročně vrátil pod 50 %(46 %), se navíc stane nepříjemným argumentem odpůrců elektromobility.

Řešením je podle institutu nutnost rychlého posilování fotovoltaických zdrojů. Události posledních měsíců totiž zamíchaly kartami a kvůli raketově rostoucím cenám oslabily pozici zemního plynu jako překlenovacího řešení mezi minulými černými a budoucími zelenými časy. Bude každopádně zajímavé sledovat, zda se nechají tradičně ekologicky založení Němci zviklat ve svém rychlém a nekompromisním Energiewende. V současné době se totiž zdá, že jeho stávající podoba přinese poměrně značná rizika. A v nejbližších letech budou němečtí elektromobilisté ve svých zásuvkách zřejmě nacházet větší procento importované energie, než původně předpokládali.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze