Gebrüder Weiss vyrábí v České republice vlastní solární energii u Prahy a Brna

Gebrüder Weiss vyrábí v České republice vlastní solární energii u Prahy a Brna
Fotografie: Gebrüder Weiss
  • Společný výkon bude dosahovat 1 102 MWh za rok
  • Nově zde také vznikne osm nabíjecích bodů pro elektrovozy s příkonem 22 kW
  • Gebrüder Weiss díky výrobě energie ušetří ročně 250 tun emisí

Nové fotovoltaické systémy v terminálech v Jenči u Prahy a Syrovicích u Brna o celkové rozloze 5 800 m² jsou aktuálně největší fotovoltaickou instalací společnosti Gebrüder Weiss ve střední a východní Evropě. Společnost díky nim ušetří ročně 250 tun CO2. Patronkou slavnostního spuštění jejich provozu se stala hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, která dorazila do jenečského areálu a ocenila tuto aktivitu směřující k udržitelnější logistice nejen ve středočeském regionu. „V Gebrüder Weiss je pro nás udržitelnost a zodpovědný přístup k životnímu prostředí jednou z klíčových hodnot, proto společnost postupně instaluje fotovoltaické elektrárny na střechy našich vlastních terminálů v Evropě. Nově spouštíme provoz FVE na terminálech v Jenči u Prahy a v Syrovicích u Brna, jejichž společný výkon bude dosahovat 1 102 MWh za rok,“ uvádí Harald Prohaska, Managing Director společnosti Gebrüder Weiss ČR.

Gebrüder Weiss

Instalace a provoz fotovoltaických elektráren v České republice jsou součástí širší strategie společnosti Gebrüder Weiss na dosažení energetické soběstačnosti a udržitelnosti vlastních logistických center. Snížit celkovou spotřebu energie společnosti umožní také kombinace a propojení s dalšími energeticky účinnými technologiemi, jako jsou například tepelná čerpadla, chytrá LED osvětlení či inteligentní technologie nabíjení akumulátorů manipulační techniky, jež umožňuje nabíjet každý akumulátor podle jeho individuálního stavu, a prodloužit tak jeho životnost. Nově zde také vznikne osm nabíjecích bodů pro elektrovozy s příkonem 22 kW.

„Instalovaná fotovoltaická elektrárna patří mezi největší střešní instalace ve Středočeském kraji. Představuje čistý a udržitelný zdroj energie, který umožní efektivně využívat sluneční svit a snížit závislost na fosilních palivech. Současně posílí energetickou nezávislost společnosti Gebrüder Weis, pomůže jí šetřit přírodní zdroje a snížit emise a dalších skleníkových plynů vypouštěných do ovzduší,“ přibližuje Antonín Škapa, jednatel Energy Power Solutions, s.r.o., která FVE pro Gebrüder Weiss instalovala. Nasazování těchto technologií je v souladu s filozofií společnosti Gebrüder Weiss, jejímž cílem je aktivně snižovat emise CO2 a dosáhnout udržitelnosti vlastních logistických center. „Hledání a zavádění udržitelných řešení do praxe považujeme za nezbytné kroky pro naši budoucnost i budoucnost dalších generací, proto neustále testujeme a implementujeme nové technologie a postupy,“ popisuje Karel Šindelář, oblastní ředitel pro Čechy v Gebrüder Weiss ČR, s tím, že společnost v posledních letech vnímá zvýšený zájem o udržitelnější služby také ze strany obchodních partnerů.

Již několik let firma Gebrüder Weiss nabízí svým zákazníkům možnost plně kompenzovat emise vznikající při přepravě jejich zásilek prostřednictvím služby zero emissions, která zákazníkům umožňuje podporovat certifikované projekty na ochranu klimatu ve světě, jako je např. zalesňování lesů a zvyšování využívání obnovitelných zdrojů energie. S cílem zvýšit udržitelnost dopravy využívá také alternativní pohony pro své nákladní vozy a dodávky, které jsou poháněny vodíkem, elektřinou, plynem či HVO. „Těší nás, že je udržitelnost také v popředí zájmu státu, o čemž svědčí přítomnost hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové na slavnostním spuštění elektrárny. „Je to pro nás velká čest a současně i potvrzení toho, že jdeme správnou cestou k udržitelné budoucnosti,“ doplňuje Jan Kodada, obchodní a marketingový ředitel společnosti Gebrüder Weiss.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze