Singapur dokončuje jednu z prvních plovoucích solárních farem v moři

1
Singapur dokončuje jednu z prvních plovoucích solárních farem v moři
Fotografie: Sunseap
  • Jedná se o nejvyspělejší solární elektrárnu na území Singapuru
  • Ročně vyprodukuje až 6,02 tisíc MWh energie
  • Nechybí sofistikovaný kotevní systém

Singapurský poskytovatel solární energie Sunseap uvádí, že dokončil výstavbu špičkové plovoucí solární elektrárny v úžině Johor mezi Singapurem a Malajsií. Se zprávou přichází electrek.co. Jedná se o největší plovoucí solární elektrárnu na světě, která pluje po mořské hladině.

Toto řešení pak zbylo zvoleno hlavně proto, že v zemi je nedostatek půdy a prakticky již není kde stavět nové budovy a elektrárny. Plovoucí solární elektrárna navíc doslova leží v cestě lodním trasám, jenže tento způsob získávání sluneční energie je poměrně hodně účinný. Solární pole totiž zahrnuje celkem 13 312 panelů, 40 střídačů a více než 30 000 plováků. Očekává se, že zařízení vyprodukuje ročně přibližně 6 022 500 kWh energie, což se potenciálně vyrovná odhadovaným 4 258 tunám oxidu uhličitého.

Nechybí elektrické panely a řídicí systémy s 22kV transformátorem. Získaná energie ze slunečního svitu je pak přenášena pomocí podmořského kabelu, který ji dále posílá do národní sítě. Nechybí ani robustní kotevní systém s konstantním napětím, který je schopen odolat měnícím se povětrnostním podmínkám a udržovat platformu a veškerá provozní zařízení na palubě stabilní. K dispozici je také klimatizovaná druhá paluba, která slouží jako návštěvnické centrum a nechybí vyhlídková galerie.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Jsem zvědav co to udělá s ekosystémem pod a kolem... Jestli bude mít vliv zastínění v hlubší vrstvě, ohřívání povrchové vody (20% účinnost znamená tak 70% energie bez odrazu půjde trvale do tepla relativně slabé vrstvy bez přirozeného míchání vlněním, tím nejspíš větší odpar, třeba by to šlo použít i na získávání osolené vody )... Hned bych u toho udělal laboratoř, může to být zajímavé - jak pozitivně tak negativně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze