Tesla znovu rozprášila analytické prognózy a zapsala historicky nejlepší kvartál

Tesla znovu rozprášila analytické prognózy a zapsala historicky nejlepší kvartál
Fotografie: tesla.com
  • Prodeje ve třetím kvartálu byly nejvyšší v historii automobilky
  • Celkem Tesla doručila téměř 140 tisíc elektroaut
  • Odhady analytiků z Wall Street byly ve srovnání s výsledky hodně při zemi

Tesla po méně úspěšném druhém kvartálu, který narušila pandemie, zveřejnila prodejní výsledky nedávno skončeného třetího čtvrtletí. Stejně, jako se jí to podařilo už několikrát, i tentokrát překvapila všechny analytické mozky Wall Street a zapsala dokonce nejvyšší prodejní číslo ve své historii. Informaci přinesl electrek.co.

I ty nejoptimističtější hlasy odborníků přitom hovořily o maximální hranici 120 tisíc doručených vozů. Tesla nejenže pomyslný limit přelezla, ale v posledním týdnu kvartálu se dokonce vyšplhala na úroveň takřka 140 tisíc dodaných kusů. Na prodejní výsledky navíc navázala neméně oslnivým výsledkem v oblasti výrobní kapacity. Ve třetím čtvrtletí automobilka vyrobila více jak 145 tisíc vozů.

Při pohledu na rozložení mezi jednotlivými vozy tvoří klasicky největší část Modely 3 a Y. Těch se za dané období vyrobilo 128 044 a doručeno bylo 124 100. Naproti tomu luxusnější a dražší Modely S a X dosáhly na výrobní číslo 16 992, přičemž prodalo a doručilo se jich zákazníkům souhrnně 15 200.

V porovnání s již zmiňovaným mizerným minulým kvartálem jde o skokový nárůst. Tehdy Tesla informovala o 90 tisících dodaných vozech. Podobného rozdílu s ohledem na uzavření továrny ve Fremontu v Q2 bylo dosaženo i ve výrobě. Nynější oslnivý výsledek je zároveň nejlepším v historii společnosti. Dosud nejlepším číslem bylo 112 tisíc vozů z Q4 roku 2019.

I když se zdá, že Tesla obnovila svoji výrobní kapacitu z doby před pandemií, výsledky nebyly rozčleněny podle jednotlivých továren. S jistotou tak nelze říci, na kolik procent celkové kapacity se automobilka během třetího kvartálu dostala. Již nyní nicméně víme, že skladové zásoby výrazně poklesly. Tato informace by měla vzejít z chystané finanční zprávy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze