Prodeje Tesly ve druhém kvartálu rostly a předčily veškerá očekávání

Prodeje Tesly ve druhém kvartálu rostly a předčily veškerá očekávání
Fotografie: electrek.co
  • Tesla ve druhém čtvrtletí dodala 90 650 vozů
  • Meziročně jde o propad 5 procent, mezikvartálně se prodalo o 2 650 více vozů
  • Akcie společnosti v návaznosti na zveřejnění prodejních čísel vzrostly o více než 9 procent

Druhé čtvrtletí je s koncem června minulostí, a tak znovu dochází na statistiky. Z těch prodejních mezi automobilkami nejvíce vyčnívá Tesla, která svým zákazníkům dodala přesně 90 650 vozů. S ohledem na koronavirovou krizi jde o závratná čísla, jimž se nepřiblížily ani nejoptimističtější predikce. Burzovní specialisté z Wall Street kupříkladu odhadovali, že automobilka dodá něco mezi 60 až 70 tisíci kusy aut.

Svůj podíl na výsledku nesou zejména prodeje v Severní Americe, kde čísla rostla nejvýrazněji. O tom, že by původní odhady mohly být mylné, referoval v minulých týdnech na svém webu electrek.co. Následně došlo k úpravám předpovědí, nicméně i ty Tesla odtajněním prodejních čísel k překvapení všech zbořila.

Ve své tiskové zprávě navíc Tesla dodává, že se konečný výsledek může ještě mírně lišit. Za prodané auto totiž sama společnost považuje to, které je řádně předané. Jinými slovy, až jsou vyřešeny veškeré doklady spolu s převodem. Oficiálně by tedy čísla mohla narůst o více jak půl procenta.

Statistiky Tesly za Q2

Vyrobeno Dodáno
Model S/X 6 326 10 600
Model 3/Y 75 946 80 050
Celkem 82 272 90 650

Na zprávu okamžitě zareagovala i burza. Akcie Tesly v globálním měřítku dnes ráno zvýšily svou hodnotu o více jak 9 procentních bodů. Optikou mezikvartálních prodejů si Tesla polepšila o 2 650 vozů. Co se týče srovnání s loňskými prodeji, jde se o pokles o 5 procent. Velmi dobře se prodávají Modely 3 a Y, které ale Tesla sdružuje do jedné kategorie – nevíme tak, kolik se reálně prodalo konkrétních vozů. Naopak slabé prodeje zaznamenávají znovu Modely S a X, kterých se dohromady dodalo celosvětově jen 10 tisíc kusů.

To vše navzdory pandemii COVID-19, s níž přišly komplikace a omezení, v jejichž důsledku bylo nutné dočasně uzavřít továrnu ve Fremontu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze