Tesla opět zdražila, Model 3 už stojí víc než Cybertruck

5
Tesla opět zdražila, Model 3 už stojí víc než Cybertruck
Fotografie: Tesla
  • Tesla opakovaně zdražuje svá auta, její vysvětlení pokulhávají
  • Díky neklesající poptávce si to zřejmě může dovolit
  • Aktuálně dosahuje rekordních marží

Ceny Tesel jsou velmi dynamickým tématem. Například Model 3 na domácím trhu změnil základní cenu jen během letošního roku už minimálně osmkrát. Aktuálně ale přišlo pořádné zdražení, tentokrát rovnou o 2 000 USD (44 000 Kč). Magickou hranici 40 000 dolarů přestřelil nejlevnější Model 3 Standard Range Plus rovnou o 1 990 USD. Počátkem letošního roku byla shodná verze přesně o 5 000 USD levnější, což znamená navýšení o 13 %. Elon Musk to vysvětluje prudce zdražujícími vstupy. Věřilo by se tomu snáze, kdyby automobilka podle electrek.co v období od konce roku 2020 do června 2021 nezvýšila své marže z beztak vysokých 19 % na neuvěřitelných 24 %. Podobné zdražení se odehrálo i v případě Modelu Y, zatímco výkonné verze Performance poskočily „jen“ o 1 000 dolarů. Znamená to tedy, že česká cena, tradičně patřící k nejvyšším, zřejmě už dlouho nezůstane na současné startovní částce 1 324 900 Kč a kdo po tomto voze touží, neměl by váhat.

Přineslo to ale jeden velký paradox. Zatímco ceny stávajících aut připomínají tak trochu horskou dráhu (která ale jede většinu času do kopce), zatím nevyráběný Cybertruck stojí v předobjednávce pořád stejných 39 990 USD. Stal se tedy aktuálně vůbec nejlevnější Teslou a kdo si jej nyní objedná, může dost ušetřit. Jenže to má háček; kdy se mnohokrát odložený pick-up konečně dostane do výroby, to aktuálně zřejmě neví ani sám Elon Musk, natož zbytek světa. A až se tak stane, určitě nenaběhnou jako první levné základní verze, mezi něž právě jednomotorový Cybertruck za uvedenou cenu patří. Je tedy pravděpodobné, že si zájemce počká ještě hodně dlouho. Nicméně pokud bude pokračovat současný trend, bude z cenového rozdílu poté ještě mnohem spokojenější.

Poptávka po Teslách stále neklesá, čili aktuální zdražení zřejmě není poslední. A to přestože její zákazníci už ztratili nárok na daňovou úlevu ve výši 7 500 USD (165 000 Kč). Jenže se očekává snadné schválení chystané federální politiky podpory elektromobilů a ta by zájemcům měla přinést pro změnu přímou dotaci ve výši 8 000 USD (176 000 Kč). Za současné situace by to Tesle přineslo další příležitost významně si marži zlepšit. Už proto se jen těžko chápou Muskovy veřejné výpady proti prezidentu Bidenovi, který tuto iniciativu podporuje.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč
Diskuze ke článku
Dominik Debef
Dominik Debef
Naposledy upraveno: 8. 10. 2021 11:21
Tesla 3 SR+ v Polsku za 900tis bez DPH snad ještě v rámci EV smysl dává, za 1100tis v česku ne. Není to špatný auto, ale s přístupem Tesly, jediným servisem v česku, neznámou poruchovostí a docela velkým poklesem skutečných prodejních cen bohužel ne. A když vybírám TM3, tak s ní srovnávám ID.3 - zvenku je to jiný třída, ale užitnou hodnotou je srovnatelný, jen o 350-400 lacinější. ID.4 s MY s rozdílem 580tis bez daně už je jasný.
Danny Czech
Danny Czech
Není u těch nových dotací podmínka, že společnost musí mít odbory, aby byla poskytnuta? Tesla odbory nemá.
Vojtulee M.
Vojtulee M.
"Znamená to tedy, že česká cena, tradičně patřící k nejvyšším, zřejmě už dlouho nezůstane na současné startovní částce 1 324 900 Kč a kdo po tomto voze touží, neměl by váhat."

Tak to úplně nevím. Neříkám, že SR+ nemůže zdražit, ale ty v Česku se už nějakou dobu vyrábějí v Číně, kde je marže vzhledem k české ceně už tak enormní. Nemyslím si tedy, že by SR+ měla v dohledné době zdražovat, možná Long Range, popř. Performance. Navíc by pak cena Modelu 3 mohla být stejná jako u Y, zvláště pokud se sníží její ceny při zahájení výroby v Berlíně.
Alex Ander
Alex Ander
Musk zrejme jeste nezaznamenal zajem cinskych automobilek o (nejen) Evropsky trh. S takovou brzy neobstoji ani proti mistni konlurenci a uz vubec ne proti cinske. Kdo chce usetrit, necht spis dva roky pocka. Tesla proste bude muset jit s cenou dolu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze