Elon Musk o prezidentu Bidenovi: ovládají ho odbory a je zaujatý proti Tesle

Elon Musk o prezidentu Bidenovi: ovládají ho odbory a je zaujatý proti Tesle
Fotografie: Tesla
  • Elon Musk neváhá zkritizovat kohokoliv, byť by to byl americký prezident
  • Jejich vzájemné vztahy mají k harmonii daleko
  • V tomto případě se však dopustil argumentačního přešlapu

Že se Elon Musk nebojí vyjádřit svůj názor, dokázal právě v těchto dnech, kdy opakovaně veřejně zkritizoval amerického prezidenta Bidena. Začalo to, když byl Musk na Twitteru dotázán, proč si myslí, že se Joe Biden nepřipojil k dlouhé řádce gratulantů za úspěšné dokončení charitativní mise Inspiration4, při níž vesmírná loď SpaceX vyvezla na tři dny na nízkou oběžnou dráhu kromě investora, posádky i dva civilisty. Elon Musk na to odpověděl, že prezident „ještě spí“ ve zjevné narážce na přezdívku „ospalý Joe“, kterou Bidena častoval jeho předchůdce v úřadu Donald Trump.

V úterý tohoto týdne byl na zmíněný tweet dotázán v populárním diskuzním pořadu Code Conference, v němž moderátorka Kara Swisherová zpovídá špičky amerického průmyslu, vědy a showbyznysu. Muskovu odpověď si americký prezident za rámeček jistě nedá: „Biden uspořádal v Bílém domě summit o elektromobilech. Pozval na něj GM, Ford, Chrysler a odborový svaz UAW. Teslu vynechal. Ani jednou nezmínil Teslu a pochválil GM a Ford za to, že stojí v čele elektromobilní revoluce. Nezní to trochu zaujatě? Není to zrovna vstřícná administrativa. Zdá se, že je řízena odbory.


Musk podle electrek.co narážel na ceremoniál, při němž prezident slavnostně podepsal exekutivní příkaz, aby bylo do roku 2030 minimálně 50 % procent nových aut prodaných v USA elektrických. Tento akt zanechal pachuť, protože Biden obratem prezentoval jako svůj úspěch, že se mu podařilo automobilky osobně přesvědčit. Přitom zjevně šlo o dohodu mezi představiteli velké trojky a odborů, kterou prezident pouze stvrdil. Zvláštní ale je, proč se nad tím rozčiluje zrovna šéf Tesly, který z této dohody bude mít jako dominantní výrobce elektromobilů největší prospěch. Navíc právě tato schůzka s propojeností s odbory (z níž lze jinak administrativu Bílého domu podezírat celkem oprávněně) neměla nic společného. Když už cítil potřebu rýpnout si do nejvyššího státního představitele, mohl si vybrat mnohem relevantnější argument. V senátu totiž leží nový návrh na zavedení federálních dotací na nákup elektromobilů ve výši 4 500 USD (99 tisíc Kč). Na tom by nebylo nic špatného, kdyby nebyl spojen s politicky třaskavou podmínkou, že bude poskytnuta pouze na vozy vyrobené v továrnách s aktivními odbory.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze