Tesla hlásí nový prodejní rekord, pandemii navzdory

Tesla hlásí nový prodejní rekord, pandemii navzdory
Fotografie: Tesla
  • Elon Musk spokojeně hlásí nový prodejní rekord v době, kdy tradiční automobilky čelí velkým propadům
  • Tesla se rychle blíží k milionu prodaných aut ročně přes několik plánovaných i neplánovaných výpadků
  • Klíčový podíl na úspěchu mají raketově rostoucí prodeje Modelu Y v Číně

Tesla oficiálně oznámila prodejní výsledky za první kvartál roku 2021 a zdá se, že se má čím chlubit. Zatímco prodeje spalovacích automobilů se zatím nevzpamatovaly z koronavirového propadu o desítky procent, Tesle se zřejmě bohatě vyplácí strategie on-line prodejů. Podařilo se jí totiž dostat k zákazníkům celkem 184 800 aut, tedy ještě více než v dosud rekordním čtvrtém kvartále 2020, kdy prodala 180 570 vozů. A především mnohem více, než zněly odhady analytiků.

Rekord vypadá ještě zajímavěji ve světle okolností. Především v dotyčném období vůbec neprobíhala výroba vrcholných Modelů S a X; Tesla právě spouští produkci modernizovaných verzí, které však do statistiky nezasáhly. Prodalo se pouze celkem 2020 skladových vozů, tedy o něco více než jedno procento z celkové sumy. Téměř celá tíha výroby i prodejů tak ležela na menších modelech 3/Y, kterých bylo vyrobeno celkem 180 338. Statistiky také pokazil březnový požár v největším závodě Fremont, který na dva dny zastavil výrobu.

Do součtu následujícího kvartálu už by měly začít promlouvat inovované Tesly Model S Plaid i Model X, o které se očekává značný zájem i přes vysoké ceny. Třetí kvartál by zase měl být ve znamení náběhu výroby v berlínské Gigafactory. Rekordům tedy u Tesly letos zřejmě ještě neodzvonilo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze