Úřady vydaly pro Gigafactory Berlín předběžné povolení. Už jedenácté

Úřady vydaly pro Gigafactory Berlín předběžné povolení. Už jedenácté
Fotografie: Tesla Motors
  • Tesla chce Model Y vyrábět od letošního července
  • Gigafactory stále čeká na důležitá povolení

O tom, jak se míjí dynamika americké elektroautomobilky s nepružností německého úředního aparátu, se právě nyní přesvědčuje nejen Elon Musk, ale s ním i všichni nedočkaví zájemci o budoucí crossover Tesla Model Y. Zatímco stavba továrny východně od německé metropole v bezprostřední blízkosti okružní dálnice A10 finišuje, podle tesmanian.com úřední razítka bouchají výrazně ležérnějším tempem.

Výrobní hala již stojí a podle neoficiálních zdrojů už se v ní dokonce nejspíš rozjíždí zkušební výroba, továrna však teprve nyní obdržela závěrečné povolení k finálnímu vyhlazení terénu na svém osmdesátihektarovém pozemku. Zatímco někdejší borový les už je s požehnáním úřadů vykácený a začátkem února přišlo i posvěcení k odklizení svrchní vrstvy půdy, teprve nyní Braniborská agentura pro životní prostředí schválila i provádění výkopů. Součástí je i souhlas s odstraněním dalších zhruba 30 cm hlíny při finálním dočišťování.

Definitivní stavební povolení podle německého zákona o kontrole emisí tedy dosud nedorazilo, ani se neví, kdy se tak stane. Očekáváno je brzy a továrna, která si zpoždění zahájení výroby zřejmě nejdůležitějšího vozu nemůže dovolit, zatím využívá předběžných povolení. Ohledně stavby napájecího elektrického vedení se však zatím čeká i na to.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze