Starosta Monaka vyrazil na rallye. Jak se umístil?

Starosta Monaka vyrazil na rallye. Jak se umístil?
  • Na e-Rallye Monte Carlo celkem startovalo 35 posádek
  • Jelo se více jak tisíc kilometrů mezi městy Fontainebleau a Monakem

Dnes už se ani zdaleka nejezdí pouze Formule 1, ale také její elektrická varianta v podobě Formula E. Stejně tak není jenom Rallye Paříž Dakar, ale existuje i rallye pro vozy s alternativními pohony. Jde o e-Rallye Monte Carlo. Kdo zde letos dominoval?

Celou e-Rallye Monte Carlo dlouhou více jak tisíc kilometrů pořádá Automobile Club de Monaco. Vše se odehrálo ve dnech 12. až 16. října mezi městem Fontainebleau a Monakem. Jde o regulérní rallye závod, který splňuje všechny požadavky FIA, a účastnit se mohou pouze bezemisní auta. Celkem bylo na startu 35 posádek devíti různých národností.

Vítěznou dvojicí se stala posádka Toyoty Mirai ve složení Artur Prusak a Thierry Benchetrit. Tito dva pánové mimo jiné drží titul světového poháru FIA Alternative Energies Cup za rok 2015 a 2016.

Toyota Mirai

„Z naší výhry jsme nadšeni, protože poprvé v historii se pořádala rallye takového významu pro bezemisní automobily a my jsme zde dosáhli světového prvenství se soutěžním vozem na vodík,“ komentují závod pilot Prusak a jeho navigátor Benchetrit a dodávají: „Toyota Mirai na celé trati jela bezchybně. Je pohodlná, výkonná a jede stejně dobře na rychlých rovných úsecích i v zatáčkovitých silnicích rychlostních zkoušek. Zjistili jsme, že jízdní dosah může přesáhnout i 500 kilometrů.“

Toyota měla na startu i další dva vozy Mirai. Tu se startovním číslem jedna řídil monacký starosta Georges Marsan, kterého navigoval Jacques Pastor, v civilním životě asistent starosty. Ti dojeli na celkovém šestém místě.

„Závod jsme si opravdu užili. Toyota Mirai prokázala, že udržitelná mobilita není v rozporu s jízdními schopnostmi. Úspěch v této zkoušce je zásadním krokem na cestě k širšímu prosazení vozů na vodíkový pohon. Úřad monackého starosty si velice cení své účasti v této soutěži, navíc s tak skvělým výsledkem,“ prohlásil Marsan.

Toyota Mirai – pařížský autosalon 2016

Poslední Toyota Mirai byla svěřena do rukou francouzských novinářů. V celkovém pořadí posádce patřilo jedenácte místo, i kvůli chybě navigátora v první rychlostní zkoušce.

Zdroje: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze