Srbské lithium možná spasí Evropskou unii. Má to ale háček

Srbské lithium možná spasí Evropskou unii. Má to ale háček
Fotografie: Daimler
  • Evropská unie podepsala memorandum se Srbskem o těžbě lithia
  • Proti tomuto záměru se v zemi zvedla vlna ostrých protestů
  • Vláda je ale těžbě nakloněna a hodlá ji přesto prosadit

Zástupci Evropské unie a Srbska podepsali v pátek předběžnou dohodu o budoucí těžbě lithia v západosrbské oblasti Jadar v Mačvanském okruhu, nedaleko města Loznica, zhruba 100 km západně od Bělehradu. Tam geologové britsko-australského těžařského gigantu Rio Tinto objevili v roce 2004 lithium v množství až 200 milionů tun rudy, které z lokality činí největší aktuálně známé naleziště v Evropě, schopné pokrýt desetinu světové poptávky po vzácném kovu. Ten byl objeven v dosud neznámé hornině, která podle lokality dostala jméno jadarit. To odstartovalo tzv. Projekt Jadar, v jehož rámci by montánní společnost Rio Tinto ráda zahájila těžbu kolem roku 2027 a který by měl vynést 2,4 miliardy dolarů (56 miliard korun).

Projekt se vyvíjel slibně a společnost do něj do roku 2017 nainvestovala v přepočtu přes dvě miliardy korun. V tomto roce podepsala se srbskou vládou memorandum o porozumění, podmínkách vzájemné spolupráce a také se zahájením výstavby dolů v roce 2020 a předpokládaným datem těžby o tři léta později. Jenže přípravy se protahovaly, udeřila covidová pandemie, zuřily divoké protesty obybatel a v lednu 2022 Rio Tinto prohlásila, že odsouvá termín těžby na doposud poslední známé datum 2027. Jenže už o pár dní později, ještě v lednu 2022, srbská vláda odebrala společnosti Rio Tinto licence. Oficiálně kvůli protestům obyvatel, neoficiálně mělo jít o odvetu za vyhoštění srbského tenisty Djokoviče, jemuž byla kvůli ignorování proticovidového očkování odepřena účast na Australian Open.

Tragikomický příběh se vrátil na jednací stůl koncem letošního jara, kdy vláda začala znovu projednávat otázku obnovení příprav projektu. Už 11. července srbský nejvyšší soud zrušil předchozí rozhodnutí o zrušení projektu těžby. Má jít o aktivitu přímo srbského prezidenta Vučiče, který razí autoritativní styl politiky a udržuje úzké vztahy s Ruskem i Čínou, ovšem peníze z projektu by se mu velice hodily. Od té doby jdou věci ráz na ráz. O pět dní později podle Rio Tinto srbská vláda umožnila změnu územního plánu ve prospěch projektu a v pátek 19. července na srbském summitu o kritických surovinách podepsali podle Euronews zástupci EU a Srbska další memorandum o využití srbského lithia pro automobilky starého kontinentu. Vučić to ovšem podmiňuje vybudováním zpracovatelského průmyslu a baterkáren přímo na svém území.

O srbské lithium má zájem i Čína a memorandum (které samo o sobě není nijak závazné) přichází jen několik měsíců poté, co evropský parlament vydal rezoluci, odsuzující Srbsko za jeho proruské postoje a výsledky voleb. Představitelé EU o něm hovoří jako o zlomu, který zemi významně pomůže na cestě k členství v EU. Jedná se už o čtrnáctou podobnou se Srbskem dohodu stran surovin. Obavy tamější veřejnosti má uklidnit příslib masivních investic do výzkumu a vývoje a také slib, že lithium bude těženo nejekologičtějším možným způsobem. Zda to na srbské občany zapůsobí natolik, že protesty ustanou, nebo se tamější vláda rozhodne záměr prosadit silou, uvidíme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze