Skupina Stellantis investuje velký balík peněz do lithia v Kalifornii

Skupina Stellantis investuje velký balík peněz do lithia v Kalifornii
Fotografie: Stellantis
  • Jedná se o projekt s názvem Hell’s Kitchen
  • Celkem se investuje 100 milionů dolarů
  • Využito bude lithium z geotermální solanky k výrobě zeleného lithia

Dne 17. srpna 2023 oznámily firmy Stellantis N.V. a Controlled Thermal Resources Holdings, že skupina Stellantis hodlá investovat více než 100 milionů dolarů do rozvoje projektu Hell’s Kitchen. Půjde o největší geotermální projekt na výrobu lithia na světě s celkovou výrobní kapacitou zdrojů 300 000 tun ekvivalentu uhličitanu lithného ročně. Lithium vyrobené v rámci tohoto projektu umožní, aby elektromobily skupiny Stellantis získaly nárok na spotřebitelské pobídky podle amerického zákona o snížení inflace (Inflation Reduction Act – IRA). Kromě toho obě společnosti prodloužily původní dohodu o dodávkách, podle níž má nyní CTR dodávat po dobu 10 let trvání dohody 65 000 tun monohydrátu hydroxidu lithného (LHM) ročně pro výrobu baterií.

Tato nová dohoda zahrnuje původní dohodu o dodávkách lithia, kterou obě společnosti podepsaly v červnu 2022 týkající se dodávek 25 000 tun LHM ročně. Projekt Hell’s Kitchen společnosti CTR v kalifornském okrese Imperial bude využívat lithia z geotermální solanky k výrobě zeleného lithia pro baterie z obnovitelné energie a páry v integrovaném procesu s uzavřeným okruhem. Tím se vyhne nutnosti používat solné nádrže, povrchové doly nebo fosilní paliva. „Základem naší strategie dekarbonizace, která je nejvyspělejší v našem odvětví, je nízkoemisní výroba a udržitelné zdroje jako zásadní součásti výroby našich elektromobilů,“ uvedl Carlos Tavares, generální ředitel skupiny Stellantis. „Tato dohoda se společností CTR představuje významný krok vpřed v našem závazku vůči našim zákazníkům a naší planetě, stejně jako v naší snaze nabízet v Severní Americe čistá, bezpečná a cenově dostupná řešení mobility.

Skupina Stellantis v rámci svého strategického plánu Dare Forward 2030 oznámila svůj záměr dosáhnout toho, aby 100 % prodejů osobních automobilů v Evropě a 50 % prodejů osobních automobilů a pick-upů v USA tvořily do roku 2030 elektromobily. Pro splnění těchto cílů skupina zajišťuje výrobu kapacity baterií přibližně 400 GWh, a to díky šesti závodům na výrobu baterií v Severní Americe a Evropě. Skupina Stellantis je na dobré cestě stát se do roku 2038 uhlíkově neutrální společností ve všech oblastech působnosti s jednociferným procentem kompenzace zbývajících emisí. „Významná investice skupiny Stellantis do CTR představuje pro naši společnost zlomový bod a dále posiluje naše úsilí o udržitelnou výrobu baterií pro elektromobily,“ prohlásil Rod Colwell, generální ředitel společnosti CTR.

S rostoucím počtem elektromobilů v USA a na celém světě je zodpovědné získávání a výroba materiálů pro baterie důležitější než kdy jindy. Díky umístění logistického řetězce baterií se mohou minimalizovat dodavatelská rizika a vytvořit tisíce pracovních míst ve znevýhodněné komunitě. Společnost CTR by měla zahájit dodávky monohydrátu hydroxidu lithného pro baterie pro skupinu Stellantis v roce 2027. Společnost očekává vytvoření 480 pracovních míst při stavbě závodu prostřednictvím komplexních kolektivních smluv a po spuštění projektu až 940 pracovních míst přímo s ním souvisejících.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze