Spuštěná továrna Tesly v Berlíně, návrhy na konec spalovacích motorů a další

fNews #167
Spuštěná továrna Tesly v Berlíně, návrhy na konec spalovacích motorů a další
Fotografie: Tesla Motors
  • Tesla konečně oficiálně spustila výrobu v berlínské Gigafactory
  • Mercedes připravuje linku na recyklaci baterií
  • Probíhá diskuze o datu ukončení prodeje spalovacích motorů, Praha spolu s PRE a Škodou připravuje plán budování nabíjecích stanic

Vítejte u dalšího dílu fNews, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na spuštění továrny Tesly v Německu, recyklaci baterií Mercedesu, diskuzi o zákazu prodeje spalovacích motorů nebo plány na síť nabíjecích stanic v Praze.

fNews #167 – Spuštěná továrna Tesly v Berlíně, návrhy na konec spalovacích motorů a další

Podcast v audio formě

Začneme u Tesly ale v sousedním Německu. Tam totiž konečně došlo k oficiálnímu otevření místní Gigafactory a předání první tam vyrobené Tesly zákazníkovi. To je nepochybně nejzásadnější novinka z elektromobility za uplynulý týden. Na akci se ukázal i sám Elon Musk a řekl například to, že je skeptický ke grafenovým bateriím a zajímají ho spíše manganové katody.

V Německu ještě zůstaneme, ovšem přesuneme se k trojcípé hvězdě. Často je slyšet argument, že problém elektromobility je nejistota v tom, co se udělá s vysloužilými bateriemi. Jejich recyklaci řeší mnoho firem, byť je to zatím spíše v teoretické rovině, protože vysloužilých baterií je minimum. Mercedes ale začal s praktickým krokem – investicí do recyklační linky na jihu Německa. Tento pilotní projekt bude mít po spuštění kapacitu 2,5 tisíce tun ročně a půjde o další krok k trvalé udržitelnosti recyklace baterií.

Poslední dobou se hodně mluví o návrhu na ukončení prodeje aut se spalovacím motorem v roce 2035. Německo, které to dříve podmiňovalo možností prodeje vozů na syntetická takzvaná e-paliva, nakonec od své podmínky ustoupilo a s návrhem souhlasí. Některé státy, například Nizozemsko a Belgie, ale chtějí konec už v roce 2030.

Nakonec se přesuneme zpět do Česka, konkrétně hlavního města. Radní hl. m. Prahy schválili memorandum o porozumění a vzájemné spolupráci se společnostmi Pražská energetika a Škoda Auto. Obsahem má být smysluplné plánování umístění nabíjecích stanic, stejně jako snadná obsluha. Padl například návrh na spouštění nabíjení Lítačkou.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze