Elon Musk: vůči grafenu jsem skeptický, zajímá mě mangan

Elon Musk: vůči grafenu jsem skeptický, zajímá mě mangan
Fotografie: Tesla Motors
  • Elon Musk si opět nenechal ujít příležitost k neformální promluvě před svými fanoušky
  • Při příležitosti slavnostního předání první Tesly, vyrobené u Berlína, prozradil pár zajímavostí

Když jsme vás včera informovali, že Elon Musk si vystoupení před fanoušky v rámci právě spouštěné Gigafactory Berlin nenechá ujít a pronese něco zajímavého, nemýlili jsme se. Šéf Tesly ve svém dvacetiminutovém neformálním expozé na pódiu, během nějž odpovídal fanouškům v davu pod pódiem, sice opět dokázal, že není špičkovým rétorem, avšak dočkali jsme se řady zajímavých informací ohledně dalšího vývoje. Zejména o bateriích Musk naznačil nečekaně mnoho, i když na konkrétní informace nedošlo. Ovšem když tento muž mluví o trendech, měli by ostatní zpozornět.

Především vyjádřil skepsi vůči grafenovým bateriím, které jsou považovány za jednu z nadějných vývojových větví. Podle Muska je hlavní překážkou složitost výroby a smysluplnější je zaměřit se na schůdnější alternativy. Potvrdil, že v dohledné budoucnosti se Tesla u baterií pro dlouhý dojezd zaměří na chemii na bázi niklu, pro kratší dojezd postačí levná a bezpečná LFP. Jako „zajímavý“ pak označil potenciál zdrojů s manganovými katodami. Jejich vývoji se Tesla už nějakou dobu věnuje a snaží se nahradit část drahého niklu levnějším manganem při zachování podobných vlastností. Ani tato chemie, označovaná jako NMC, není novinkou, dříve ji používal například Nissan. Jenže zjevně dosud neřekla poslední slovo.

Pak už došlo na obecnější, byť pravdivá provolání typu, že je třeba zaměřit se na vylepšení surovinového řetězce. A vyloučit z něj obtížně dostupné materiály, pokud se nemají stát překážkou opravdu velkosériové výroby baterií. A těch prý bude svět potřebovat celkem 300 terrawatthodin, aby se mohl stát plně udržitelným.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze